Komentara: 2
Pregleda: 3192

Školska godina u Subotici počinje 1. septembra

29.08.2014. u 18:19h
Izvor: RTV Yueco
Nova školska godina počeće na vreme i neće biti štrajka upozorenja, ističu u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine. Sa druge strane u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da u ponedeljak nastave neće biti, što se ne odnosi na Suboticu jer ni jedna škola ne pripada ovom sindikatu.
Školska godina u Subotici počinje 1. septembra

Po rečima članova Nezavisnog sindikata, Unija sindikata krši dogovor i u cilju samopromocije izigrala je ostala tri sindikata, dok u Uniji ističu da oni žele da deluju preventivno. I dok jedni najavljuju štrajk upozorenja, drugi ističu da taj štrajk neće uspeti i da će školarci na vreme krenuti u školu. Jedino oko čega se slažu sva četiri sindikata jeste da će nastaviti da vrše pritisak ukoliko se njihovi uslovi ne ispune nakon usvajanja određenih Zakona i rebalansa budžeta za ovu godinu.

Štrajka upozorenja neće biti i školska godina će početi na vreme ističu u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine. Oni i još dva sindikata se nisu složili sa Unijom sindikata prosvenih radnika Srbije u vezi zahteva koje potražuju, jer smatraju da su oni ishitreni. Iako je bio dogovor da se svi sindikati sastanu 13. avgusta kako bi doneli odluku o daljim koricima, predstavnici Unije sindikata su dva dana ranije na upravnom odboru doneli odluku o jednodnevnom štrajku upozorenja, koji je po rečima članova nezavisnog sindikata, ujedno i protivzakonit, jer štrajk upozorenja ne može da traje duže od jednog sata. U Nezavisnom sindikatu ističu da će sačekati naredne poteze Vlade, kao što je donošenje i izmene i dopune određenih Zakona, da bi znali šta im je činiti dalje.

Unija sindikata prosvetsnih radnika Srbije ipak najavljuje štrajk upozorenja u školama gde imaju svoje članove, a Subotica nije jedna od njih. Od 600 škola u Srbiji, 90 škola u Vojvodini neće otpočeti nasatvu prvog septembra. Svečanost povodom prijema prvaka će se održati u svim školama, ali nastave neće biti, čime, kako ističu, žele da iskažu nezadovoljstvo zbog neisupunjenja njihovih zahteva.

Školska godina će za đake u Subotici početi kada je planirano 1. septembra, dok će za neke od đaka ona otpočeti dan kasnije. Od 2. septembra se školska godina nastavlja po planu, sve do narednih poteza Vlade, od kojih će zavisiti i odluka o daljim protestima odnosno štrajku prosvetara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3192

Povezana vest

Povezane teme

prosveta

subotica obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.