Komentara: 34
Pregleda: 5894

Sinagogom upravlja i Nacionalni savet Mađara

03.03.2015. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Sporazumom koji je usvojen juče na sednici Skuštine grada, u narednih 99 godina, pored grada Subotice i Jevrejske opštine o održavanju  kulturnih i umetničkih manifestacija odlučivaće i  Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.
Sinagogom upravlja i Nacionalni savet Mađara

Nacionalni savet Mađara je ovaj status dobio zahvaljujući činjenici da će Vlada Mađarske upravo preko Saveta finansirati kompletnu rekonstrukciju Sinagoge i to u iznosu od čak 1.5 miliona evra. Vlada naših severnih suseda u prvi mah je izdvojila 100 miliona forinti, oko 330.000 evra, a posle posete mađarskog premijera Viktora Orbana, u martu prošle godine, odlučeno je da se za obnovu ovog spomenika kulture izdvoji još 400 miliona forinti.

U Jevrejskoj opštini objašnjavaju da će odluke o programima koji će se održavati u Sinagogi donositi jedino Fondacija „Sinagoga Subotica“, u kojoj su predstavnici grada, Jevrejske opštine i NSM, a na čijem čelu je gradonačelnik Jene Maglai.

- Zahvaljujući ovoj donaciji rekontrukcija može biti kompletno završena i pretpostavljamo da će ceo posao biti gotov do 2017. godine – izjavio je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine.

Sinagogom upravlja i Nacionalni savet Mađara

Dok je vest o donaciji obradovala veliki broj Subotičana, bez obzira na naciju i konfesiju, jer će se time ubrzati njena obnova, odluka da se u upravljanje uključi i NSM naišla je na mnoga oprečna mišljenja. Zbog burnih polemika, rasprava o ovoj tački je prekinuta na desetak minuta, da bi se šefovi odborničkih grupa koje čine skupštinsku većinu konsolidovali.

- Sinagogom treba da upravljaju grad i Jevrejska opština, i tu ne bi trebala da bude nijedna nacionalna zajednica, jer se do sada ona obnavljala budžetskim novcem, novcem svih građana – poručio je sa govornice Darko Antelj, odbornik iz redova opozicije.

Podsetimo, pre nekoliko godina počela je hitna obnova jednog od najznačajnijih spomenika kulture, remek dela Marcela Komora i Dežea Jakaba iz 1902. godine. Sredstvima koja su obezbeđena od IPA projekata, Svetske organizacije za očuvanje spomenika, AP Vojvodina i gradskog budžeta do sada su obnovljeni kupola, vitraži, istočna i zapadna fasada .

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 34
Pregleda: 5894

Povezane vesti

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.