Komentara: 3
Pregleda: 1748

Sedmi arhivski dan posvećen arhivskim zbirkama

19.09.2014. u 19:36h
Izvor: RTV Yueco
Sedmi subotički arhivski dan, tradicionalna manifestacija Istorijskog arhiva Subotice, ove godine bio je posvećen zbirkama u arhivu. Kao i svake godine, manifestacija je okupila arhivske stručnjake i istoričare iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Organizaciju su pomogli Grad Subotica, Fondacija Gabor Betlen i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.
Sedmi arhivski dan posvećen arhivskim zbirkama

Kakve se sve vredne zbirke čuvaju u subotičkom arhivu, stručnjaci i šira javnost mogli su da saznaju da današnjem, sedmom arhivskom danu u organizaciji Istorijskog arhiva Subotica. Ova institucija, sa tradicijom još od 1751. godine, pohranjuje 30 veoma značajnih zbirki, kako znamenitih Subotičana, tako i subotičkih projekata.

Četiri od njih su označene kao zbirke od izuzetne važnosti – Zbirka Jelisavete Lifke, supruge pionira kinematografije na ovim prostorima, zatim Zbirka “Tajni arhiv grada Subotice” sa dokumentima od 1700-te godine, zatim Zbirka čuvenog istoričara Ištvana Ivanjija, kao i Zbirka projekata, koja obuhvata sve najznačajnije gradske projekte objekata, od kojih je najstariji datira iz 1828. godine.

Na arhivskom danu, osim subotičkih, predstavljena su i arhivska iskustva po pitanju zbirki iz Budimpešte, Osijeka, Novog Sada, Tuzle, Zrenjanina, Vukovara i Sombora, Vojvodine i Županije Bač-Kiškun.

Organizaciju ovog stručnog savetovanja pomogli su Grad Subotica, Fondacija Gabor Betlen i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1748
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.