Komentara: 60
Pregleda: 8178

SBB: Hrvati pokušavaju da sprovedu asimilaciju Bunjevaca

05.03.2015. u 10:42h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
SBB: Hrvati pokušavaju da sprovedu asimilaciju Bunjevaca

Postupak visokih funkcionera DSHV i hrvatske zajednice u Subotici, koji su stavljanjem flora šahovnice oko rukava iskazivali da su navodno diskriminisani jer im nije data Velika većnica Gradske kuće, nego druga adekvatna sala za svoje aktivnosti, je u stvari vrhunski izraz licemerja.

Taj skup je u stvari jedan u nizu kojim predstavnici hrvatske zajednice u Subotici otvoreno sprovode akte asimilacije građana pripadnika bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji u Hrvate.

Skupljajući „kvazi naučnike“ koji svojim „naučnim radovima“ određuju ko kako mora da se izjašnjava, u stvari se vrši ugrožavanje prava na nacionalno osećanje, diskriminišu, vređaju i omalovažavaju  na nacionalnoj osnovi, oni  građani  koji se izjašnjavaju kao Bunjevci. Bunjevci su se identifikovali kao nacionalna manjina u Republici Srbiji, kao i sve druge nacionalne zajednice, pa i Hrvati, jer imaju konstituisan Nacionalni savet i druge institucije u skladu sa ustavom i zakonom.

Vrhunac tog licemerja je u činjenici da se ove aktivnosti finansiraju iz budžeta Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine Vojvodine, putem Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 60
Pregleda: 8178

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

hrvati

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.