Komentara: 15
Pregleda: 4346

Saopštenje "Građanskog pokreta - Subotičani"

28.04.2015. u 00:00h
Saopštenje „Građanskog pokreta Subotičani“ prenosimo u celosti.
Saopštenje "Građanskog pokreta - Subotičani"

„Građanski pokret Subotičani“ najoštrije osuđuje novi udar na kućne budžete naših sugrađana koji su ovih dana u velikom broju dobili  rešenja za plaćanje naknade za odvodnjavanje.

Povodom Rešenja o naknadi za odvodnjavanje za 2013. i 2014. godinu koja su protekle nedelje stizala na adrese naših sugrađana, želimo da upoznamo javnost da smo mišljenja da su rešenja koja se odnose na porodične kuće u građevinskom rejonu potpuno nelogična i neopravdana, te smatramo da bi Vlada i nadležno ministarstvo trebali da preispitaju  zakon i uredbu.

Zakonom o vodama (članovi 169. i 170.) je regulisano ko i pod kojim uslovima plaća naknadu za odvodnjavanje (uz niz nelogičnosti), ali i to da naknadu  ne plaćaju oni građani kojima je odvođenje vode regulisano sistemom atmosferske kanalizacije. Zašto oni ipak dobijaju rešenja???

Posebnom uredbom se utvrđuje visina naknade na osnovu katastarskog prihoda za svaku katastarsku opštinu.

„Katastarski prihod obuhvata prihod od biljne proizvodnje i prihod od stočarstva“, prema članu 2. Zakonu o utvrđivanju katastarskog prihoda. Voleli bismo da znamo koji su to prihodi od biljne prozvodnje i stočarstva koji imaju naši sugrađani koji žive u porodičnim kućama u građevinskom rejonu.

Osim toga, apsolutno je neumesno tražiti od stanovnika koji žive u kućama u nižim delovima grada da plaćaju ovakvu naknadu kada su im dvorišta i podrumi puni vode nakon svake veće kiše u gradu.

O zapuštenosti i neulaganju u kanalski sistem u našim katastarskim opštinama, i stanju na terenu mislimo da je suvišno i govoriti, pa moramo da se zapitamo gde bi se utrošio novac do koga se želi doći na ovaj način.

Na kraju, sasvim je očigledna namera vlasti da se po svaku cenu napuni republički budžet, vlasti koja se ne obazire na težak materijalan položaj građana, kojima je ostavljeno 15 dana da odjednom uplate naknadu za odvodnjavanje za prethodne dve godine.

U ime svih naših sugrađana koji su dobili ovakva sporna rešenja, tražićemo objašnjenje od nadležnih organa, a po potrebi, i organizovati potpisivanje peticije za ukidanje ovakvih nakaradnih rešenja.

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4346
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.