Komentara: 19
Pregleda: 9136

Sanacija jezera Palić u maju

20.02.2012. u 02:04h
Izvor: SuMedija
Sanacija jezera Palić u maju

U maju ove godine treba da počne prva faza radova na izmuljivanju Palića. Ovaj veliki posao će biti započet u severnom delu četvrtog sektora jezera, a preduzeće „Park Palić“ trenutno završava izradu tehničke dokumentacije koja je preduslov za raspisivanje tendera, odnosno izbor izvođača radova.

Sredstva, u iznosu od oko 160 miliona dinara, obezbeđena su iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Planira se da u ovoj godini bude završeno izmuljavanje četvrtog sektora i formiranje kaseta za odlaganje i remedijaciju mulja u drugom i trećem sektoru.

Vađenjem oko 1,9 miliona kubnih metara mulja biljni i životinjski svet u jezeru će dobiti bolje uslove za život, a na dobitku će biti i gosti Palića jer će voda u jezeru biti biološki čista i dobra za kupanje. Izmuljivanje će se, prema predlogu Instituta „Jaroslav Černi“, raditi specijalnim mašinama, što znači da se jezero neće isušivati. Mulj će se vaditi mehaničkim putem i prebacivati u kasetu gde će se cediti, a nakon toga utrošiti za sanaciju erodiranih obala jezera, depresionih priobalnih područja i za formiranje veštačkih ostrva u trećem sektoru.

„Park Palić“ će, kao i u prethodne dve godine, nastaviti sa izgradnjom kanalizacije oko jezera Palić radi smanjenja difuznog zagađenja jezera. Završetkom ovih aktivnosti se može očekivati trajno uspostavljnje održivog sistema jezera Palić.

Palićko jezero je plitko panonsko jezero, smešteno na lesnom platou Telečka u blizini Subotice. U sastavu je zaštićenog prirodnog dobra Park prirode „Palić“, koje pripada III kategoriji zaštite i obuhvata Palićko jezero i deo naselja Palić, ukupne površine 713 hektara, odnosno zaštitne zone od 869 hektara. Samo jezero, površine 565 hektara podeljeno je u 4 sektora u kojima dubina vode varira od perioda godine i iznosi od 1 do 2 metra. Pored prirodnih vrednosti Park prirode „Palić“ je poznat i po svojim kulturnim vrednostima i turističkim proizvodima koji ga čine atraktivnim velikom broju turista.

Zato je u cilju očuvanja jezera bilo neophodno preduzeti aktivnosti u oblasti čišćenja mulja iz jezera, te je zbog toga Grad Subotica realizovao Studiju „Analiza izvodljivosti čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić i Ludaš“ u periodu od 2009. do 2010. godine. Na osnovu ove studije definisana su tehnička rešenja izmuljenja i optimalna metoda remedijacije zagađenog sedimenta.

Preduzeće „Park Palić“, koje upravlja turističkim prostorom Palića, u okviru kojeg se nalazi i jezero Palić, raspisalo je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za potrebe čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić sa ciljem da se poboljša kvalitet jezerske vode.

Tehničku dokumentaciju radi Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, a kompletan posao podrazumeva izradu Studije opravdanosti sa Idejnim projektom čišćenja i remedijacije mulja iz jezera Palić, izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu čišćenja i remedijacije muzlja iz jezera Palić, izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu sanacije i dogradnje odušnog kanala, izradu Glavnog projekta sanacije i dogradnje odušnog kanala i izradu Glavnog projekta izgradnje kaseta za odlaganje i remedijaciju mulja.

Ova dokumentacija je neophodna za dobijanje građevinske dozvole za početak radova u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Sredstva za tehničku dokumentaciju su obezbeđena su iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine i Fonda za zaštitu životne sredine u 2010 godini.

Palićko jezero

Po završetku tehničke dokumentacije počeće se sa prvom fazom sanacije jezera Palić koja podrazumeva radove na izmuljivanju i remedijaciji, izgradnji kaseta za odlaganje mulja i konstruisanje akvatičkih ekosistema za poboljšanje kvaliteta vode u jezeru.. Planirano vreme za početak ove faze je prva polovina 2012. godine.

Sve aktivnosti na sanaciji jezera podeljene su na urgentne mere i poslove na trajnom saniranju jezera. Urgentne mere su počele da se sprovode u 2010 godini. U letnjim mesecima je rađeno pumpanje vode iz reke Tise preko podsistema Tisa – Palić, kasnije seča trske oko i u jezeru, seča drezge i podvodne vegetacije u samom jezeru, postavljanje aeratora i formiranje 6 sigurnosnih zona za ribu, kontrolisanje ribljeg fonda, a nedavno i razbijanje leda i pravljenje sigurnosnih otvora.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 19
Pregleda: 9136

Povezana vest

Povezane teme

jezero palić

izmuljavanje jezera Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.