Komentara: 0
Pregleda: 3913

Sami sebi pišu terapiju

10.01.2012. u 19:03h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Sami sebi pišu terapiju

Prilično toplo vreme za ovo doba godine, napravilo je prilično zdravstvenih problema Subotičanima, naročito hroničnim bolesnicima. Na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja u proteklih 48 sati lekarsku pomoć u subotičkoj bolnici zatražio je 167 pacijenata, od kojih su 44 zadržana na stacionarnom lečenju, saopštili su iz subotičke bolnice.

Međutim, kako saznajemo, najmanje su u pitanju viroze, a reč je uglavnom o svim vrstama bolesnika, od srčanih do hirurških, i slučajeva interne medicine, koji su se obratili preko vikenda. Međutim, u subotičkim apotekama tvrde da su izdali više lekova za grip i prehlade nego u prethodnom periodu, pa je očigledno da se pacijenti dovijaju do recepata na razne načine i sami kupuju sirupe za kašalj, traže preventivne lekove kao i lekove za simptome curenja iz nosa i glavobolje, povišene temperature, opšte malaksalosti i umora, ali i za bolove u kostima, gubitak apetita, iako iz subotičke bolnice kažu da veliki broj infekcija u ovo doba godine uzrokuju virusi na koje antibiotici ne deluju. U bolnici postoji i Odeljenje homeopatije, gde se preporučuju lekovi prirodnog porekla koji podstiču prirodne odbrambene snage organizma na samoizlečenje i ublažavanje toka bolesti, kao i izbegavanje neprijatnih komplikacija bolesti, ali ni tamo nema gužvi jer pregled košta 4.000 dinara.

- Za sada svakako nema reči o epidemiji, ali ima sporadičnih ozbiljnijih slučajeva. Što se tiče gripa, situacija je, za sada, uobičajena za ovo doba godine – kaže dr Ljiljana Miljački iz Doma zdravlja Subotica.

Vakcinacija stanovništva u Subotici sada je ispod očekivanja, ocenjuju u Zavodu za javno zdravlje, jer od oktobra do sada je iskorišćena otprilike polovina od oko 5.500 vakcina koliko ih je dostavljeno Subotici. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje naglašavaju da virus gripa još nije izolovan u Subotici, a u Vojvodini je jedino izolovan kod 10 pacijenata u Južnobačkom okrugu, dok su respiratorne bolesti sa kliničkom slikom gripa, u Subotici u malom procentu i upozoravaju da je najveći intenzitet epidemije gripa prošle godine zabeležen u februaru.

N. Harminc

Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3913
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.