Komentara: 2
Pregleda: 4171

Red kod oftalmologa dug godinu dana...

27.08.2011. u 12:17h
Izvor: Blic
Oftalmološko odeljenje Opšte bolnice u Subotici drži neslavni rekord kada je u pitanju dužina čekanja na specijalistički pregled pacijenata. Građani koji se ovih dana obraćaju očnom lekaru, dobijaju termin za pregled tek u avgustu 2012. godine jer oko 200.000 stanovnika Severnobačkog okruga leče samo četiri oftalmologa.
Red kod oftalmologa dug godinu dana...

Nezadovolni su pacijenati, ali i oftalmolozi koji pokušavaju da nađu izlaz iz ove nezavidne situaciuje. U ordinacijama je oprema starija od 20 godina, nema dovoljno medicinskih instrumenata, a koliko su lekari angažovani govori podatak da su od januara do jula ove godine pregledali 8.500 građana, od kojih čak 1.003 prošlog meseca.

- Kada sam čula da se termini mogu dobiti tek za godinu dana, odustala sam od pregleda. Plaćam zdravstveno osiguranje, ali se pitam zbog čega i kome jer sam primorana da koristim usluge privatnih lekara. Lekarima u bolnici je neprijatno, a nama ostaje jedino da se nadamo da ćemo doživeti termine za pregled - kaže Subotičanka S.V.

 


Načelnica Oftalmologije dr Alisa Gvojić za „Blic“ kaže da se pacijenti sa uputom na kojima je naznaka „hitno“ moraju pregledati u prva 24 sata i bez obzira odakle je pacijent.

- Ostali građani nažalost moraju čekati i godinu dana. Lekari ulažu ogromne napore, a mnogi su se razboleli radeći po dve smene. Po normativima Ministarstva zdravlja u domu zdravlja mora da radi četiri lekara, a u bolnici, sedmoro. Naša bolnica pruža usluge i primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, a imamo samo četiri specijalista oftalmologa i još dvoje je na specijalizaciji - kaže dr Alisa Gvojić.

Dr Gvojić je više puta pokretala pitanje problema manjka očnih lekara u Opštoj bolnici i zastarele opreme, ali je uvek dobijala odgovor da postoje „velika finansijska ograničenja i da su normativi takvi kakvi su, ali pri tom niko nije uzeo u obzir broj građana koji dolaze na preglede“.

- Dodatni problem je što se plan rada određuje na osnovu prethodne godine, a povećanje finansija može biti do 20 odsto. Niko ne uzima u obzir da imamo 14.000 registrovanih dijabetičara, da raste broj vaskularnih oboljenja i da je sve više penzionera i građana koji zahtevaju više pažnje i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu - objašnjava dr Alisa Gvojić.


Red kod oftalmologa dug godinu dana...

Oftalmološka ambulanta u bolnici


Opštoj bolnici je, zbog velikog broja dijabetičara, neophodan i laser, ali i još mnogo toga jer je postojeća oprema davno zastarela. Neophodna je i ambulanta za preventivne preglede, ali dr Alisa Gvojić kaže da je navala pacijenata toliko velika da je nemoguće unapred isplanirati koliko će biti pregleda.
- Nemamo uređaj za dijagnostiku, kompjutersko određivanje dioptrije i mnogo toga za šta je bolnica već upućivala dopise. Radimo uz pomoć štapa i kanapa. Nezadovoljni su pacijenti, ali i mi - naglašava dr Alisa Gvojić.

Direktor Opšte bolnice dr Goran Bićanin kaže da je osnovni problem nedovoljan broj lekara.
- Od četiri zaposlena oftalmologa, jedan ima podeljeno radno vreme. Stepen iskorišćenosti tih lekara je daleko iznad proseka. Izveštaj rada treba uklopiti u finansijski izveštaj i više ne možemo sebi da dozvolimo da naš učinak zbog finansija bude zanemaren. Broj operacija i pregleda mora biti isplaniran unapred za godinu dana, a medicinsko osoblje na Oftalmološkom odeljenju radi na granici izdržljivosti - tvrdi dr Goran Bićanin.


Humanost ugrožava zaradu

- Za mene je uvreda što nam je rečeno da ćemo za svakog pregledanog pacijenta koji nije ušao u grupu budžetski odobrenog broja intervencija snositi posledice tako što će nam biti smanjene plate. Srbija je ušla u sistem dijagnostičkih srodnih grupa, po kojem će odeljenja imati svoje budžete, a njegovim prekoračenjem se smatra i kada pružite lekarsku pomoć pacijentu koji je došao posle poslednjeg predviđenog pacijenta za tu godinu - kaže dr Alisa Gvojić.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4171
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.