Komentara: 138
Pregleda: 22483

Ratna zona na Horgošu: Oko 300 povređenih, mađarska policija pretukla novinare RTS

17.09.2015. u 00:10h
Izvor: Blic
Izbeglice sa Bliskog istoka probile su danas nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku. Oko hiljadu migranata ponovo je probilo ogradu oko 17.30. Mađarska policija bacala je suzavac, pucala, tukla novinare, javlja reporter RTS-a. Po dolasku srpske policije, situacija se smirila. Najmanje 300 ljudi je povređeno u današnjim incidentima na granici. Među povređenima je 30 dece i beba, javlja izveštač RTS-a.
Ratna zona na Horgošu: Oko 300 povređenih, mađarska policija pretukla novinare RTS

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi. Novinarka Jovana Đurović prebačena u Suboticu, gde joj se ukazuje pomoć.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javlja izveštač RTS-a. Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Nikolića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miki Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

UNS: Mađarska policija da se izvini ekipi RTS-a
"Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

Dvadesetak pripadnika srpske policije stiglo je oko 17.30 na granični prelaz Horgoš 2, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Migranti su za to vreme skandirali "Srbija, Srbija", a tu je i ministar rada Aleksandar Vulin. Izbeglice su pripadnike srpske policije dočekali aplauzima, a mnogi su prilazili da ih ljube. Srpska policija je ubedila izbeglice da se sklone sa granice, pa se oni polako povlače.

Na Horgošu se situacija  smiruje, kordon mađarske policije povukao se 100 do 200 metara unutar graničnog prelaza, javljaju reporteri RTS-a.

Mađarska policija na mestu na kojem je bila kapija koju su izbeglice ranije danas uspele da probiju, postavlja novu bodljikavu žicu, javio Tanjugov izveštač sa lica mesta. Kapija koju su izbeglice danas uspele da probiju, više i ne postoji, a odmah uz granični prelaz na mađarskoj štrani nalaze se pripadnici mađarske policije, koji na tom mestu postavljaju bodljikavu žicu.

Sada je manji broj izbeglica na ovom graničnom prelazu, a kako je rečeno Tanjugu, deo njih je upućen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle oni odlaze u Šid.

Ratna zona na Horgošu: Oko 300 povređenih, mađarska policija pretukla novinare RTS

Peter Lane (twitter ‏@peterlane5news) // Mađarska policija upotrebljava suzavac da bi rasterala okupljene na granici

Na Horgošu 2 se nalazio dvostruki kordon srpske policije koji je danas popodne zajedno sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom pregovarao sa izbeglicama kako bi oni otišli u prihvatni centar u Kanjiži i kako bi se izbegli mogući sukobi izbeglica sa mađarskom policijom. Iza pripadnika mađarske policije moguće je videti nekoliko oklopnih vozila, javio je Tanjugov izveštač.

Kako "Blic" saznaje, migranti su počeli iz revolta da pale automobilske gume, a s obzirom na to da je u pitanju međuzona, požar nema ko da gasi.

Mađarska je zatražila od Srbije da se "deluje protiv izbeglica koje napadaju mađarske policajce", javlja agencija Rojters. Mađarski portal Index javlja da su najmanje dve osobe povređene u sukobima. Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na graničnom prelazu Horgoš-Reske, saopštila je Ambasada Mađarske u Beogradu. 

Ratna zona na Horgošu: Oko 300 povređenih, mađarska policija pretukla novinare RTS

fotografija: Tanjug

Ratna zona na Horgošu: Oko 300 povređenih, mađarska policija pretukla novinare RTS

fotografija: Tanjug

Povukli se i mađarski policajci i izbeglice

Na Horgošu 2 trenutno je mirno, kordon mađarske policije povukao se 100 do 200 metara unutar graničnog prelaza. Takođe su se i izbeglice povukle. 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 138
Pregleda: 22483

Povezane vesti

Povezane teme

granični prelaz horgoš

migranti

migranti u subotici

horgoš

granični prelaz horgoš 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.