Komentara: 0
Pregleda: 2907

Rak grlića materice je moguće sprečiti, ističu ginekolozi

26.01.2015. u 18:25h
Izvor: RTV Yueco
U Srbiji se svakog dana registruju četiri žene obolele od raka grlića materice, a jedna umre, rečeno je povodom obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice. Ovakva statistika svrstava našu zemlju u red onih sa najvišom stopom oboljevanja i umiranja od ove bolesti, a kao glavni razlog takvog stanja navode se neredovni odlasci kod ginekologa. Ginekolozi upozoravaju da je rak grlića materice moguće sprečiti i izlečiti, ali samo ukoliko se promene otkriju na vreme.
Rak grlića materice je moguće sprečiti, ističu ginekolozi

Najpouzdaniji dijagnostički metod za praćenje promena na grliću materice, još od 1928. godine, je Papa test. Ovom bezbolnom metodom, moguće je na vreme uočiti promene na grliću i time izlečenje. Subotičanke sa kojima smo razgovarali, kažu da znaju koliko je važno jednom godišnje posetiti ginekologa.

Rak grlića materice je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu, nakon raka dojke. Od te bolesti u Srbiji svakog dana obole bar četiri žene, a kod jedne, bolest će imati smrtni ishod. Najčešće ne daje nikakve simptome u svom ranom stadijumu. Ukoliko žena ne odlazi na redovne ginekološke preglede jednom godišnje, gotovo da je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu.

Kao najznačajni faktor rizika ginekolozi navode HPV infekciju. Rak grlića materice je bolest koja se lako otkriva i lako leči, ali samo ako se otkrije na vreme, što potvrđuju i podaci razvijenih zemalja Evrope, koje imaju tradiciju u organizovanju skrininga.

Izvor: RTV Yueco
Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice Press: Prevencija u borbi protiv raka grlića materice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2907

Povezane vesti

Povezane teme

rak grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.