Komentara: 23
Pregleda: 14819

Radonjić: Istina će da izađe na videlo

16.09.2014. u 18:43h
Izvor: RTV Yueco
Da je u Srbiji sve moguće, pa čak i da kineske i turske gaće s pijace vrede jednako kao luksuzni brend „Versaće“, pokazali su veštaci Specijalnog tužilaštva, piše Kurir.
Radonjić: Istina će da izađe na videlo

Oni su angažovani u sudskom postupku protiv 22 carinika i privrednika iz Subotice, optuženih da su na uvozu tekstilne robe iz Azije oštetili budžet po osnovu neplaćene carine i PDV za milijardu dinara. Zadatak dvojice veštaka - ekonomista Zorana S. i Koste Š., koji su za svoj rad plaćeni milion dinara, bio je da procene da li su subotički službenici validno ocarinili uvezenu robu. Oni su utvrdili da su carinici pogrešili, ali njihovo veštačenje sud je na kraju odbacio i zatražio novo.

Veštaci su utvrdili da je za 230.916 komada turskih i kineskih gaća koje je uvezlo preduzeće „Moraveks“, a službenici, navodno, pogrešno ocarinili, budžet Srbije oštećen za čak 39 miliona dinara.

Do tačnog iznosa su došli kad su izračunali da šest komada gaća „marks & spenser“ ili „versaće“ vrede 9.700 dinara, ili 1.500 dinara po komadu, odnosno da su to cene po kojima treba vrednovati azijski veš.

Sudsko veće je zatražilo novo veštačenje jer su sudije konstatovale da je ovakvo veštačenje ne može da se uvrsti u u dokazni materijal. U Kuriru se dalje navodi da je jedan od veštaka objasnio da je Pravilnikom carine određeno da se uvezena roba preračunava u kilograme, što je i urađeno.Grupa od 22 ljudi uhapšena je 31. maja 2012, u akciji SBPOK pod nazivom „Bazar“, pod sumnjom da su na uvozu tekstilne robe iz Azije oštetili budžet po osnovu neplaćene carine i PDV za milijardu dinara.

Kao organizatori grupe označena su dvojica vlasnika subotičkog preduzeća "Moraveks“, a pod udar zakona došlo je i 11 carinika sa ispostave u Subotici, za koje se sumnja da su omogućili navodno nezakonito carinjenje robe.

U pisanoj izjavi za Yueko Žarko Radonjić, jedan od osumnjičenih u postupku iz firme “Moraveks” je kratko rekao da je siguran da će tužilaštvo i sud, sa dužnom pažjom proveriti istinitost i valjanost svih dokaza koji se odnose na ovaj proces. Rekao je i da ima potpuno poverenje u pravosuđe i da će istina konačno da izađe na videlo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 14819

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.