Komentara: 64
Pregleda: 16016

Računi za grejanje šokirali brojne Subotičane

21.02.2015. u 12:01h
Izvor: Subotica.com
Redakciji našeg sajta u toku jučerašnjeg dana javili su se brojni sugrađani, koji negoduju zbog visokih januarskih računa za daljinsko grejanje putem „Subotičke toplane“. Ovim povodom kontaktirali smo V.D. direktora Subotičke toplane i zamolili za komentar.
Računi za grejanje šokirali brojne Subotičane

- "Obećavali su nam da će izmena tarifnog sistema ići na ruku građanima, a kad smo dobili račun, umalo se nismo šlogirali. U odnosu na decembar račun je veći za skoro 4.000 dinara" – kaže naša čitateljka Mirjana A., jedna od 10.000 potrošača koji se nalaze u sistemu daljinskog grejanja.

U „Subotičkoj toplani“ su nam nedavno objasnili da primenom novog tarifnog sistema računi za grejanje neće biti manji, iz razloga što je cena energenata izuzetno visoka. Ali da će građani plaćati objedinjenu cenu i imati olakšicu da račun plate u dve rate.

- "Do sada je varijabilni deo se naplaćivao 4.50 dinara po kilovatu utrošene energije, samo tokom grejne sezone, a tokom cele godine fiksni deo 27 dinara po kvadratnom metru. Sada je cena grejanja jedinstvena i iznosi 7.39 dinara po kilovatčasu i normalno da kada pomnožite sa utrošenom energijom daje veći iznos" – objasnio je Dervo Ahmetović, v.d. JKP „Subotička toplana“.

Računi za grejanje šokirali brojne Subotičane

- "To nije veća cena, samo je varijabilni i fiksni deo spojen u jednu cenu. Građani će plaćati samo ono što su potrošili i to u toku grejne sezone. Ali kada na kraju godine uzmete prosek, iznos računa za grejanje će biti manji. Takođe, za građane postoji mogućnost da 60% računa plate u tekućem mesecu, a ostatak najduže za šest meseci." - dodao je Ahmetović.

U praksi to znači da oni koji odmah izmire ceo iznos računa, sa plaćanjem grejanja će završiti u maju, dok će oni koji budu plaćali u delovima to činiti do početka nove grejne sezone. Što se privrednika i vlasnika poslovnih prostora tiče, koeficijenti su smanjeni sa 1.5 na 1.2 tako da će njima novi tarifni sistem doneti smanjene izdatke za grejanje.

U „Toplani“ napominju da se cena grejanja nije menjala dve godine i da je među najnižima u zemlji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 64
Pregleda: 16016

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

računi za grejanje

daljinsko grejanje

dervo ahmetović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.