Komentara: 10
Pregleda: 5958

Računi za grejanje ponovo dvodelni?

28.09.2015. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Nakon svega pola grejne sezone pauze, korisnici daljinskog grejanja bi u novoj grejnoj sezoni trebali ponovo grejanje da plaćaju dvodelno – fiksni deo 12 meseci godišnje, a varijabilni samo tokom grejne sezone.
Računi za grejanje ponovo dvodelni?

Iako je lokalna samouprava krajem prošle godine usvojila tarifni sistem sa jedinstvenom cenom, novi zakon o energetici propisuje upravo ono što je u Subotici bilo primenjivano godinama pre toga – dvotarifni sistem. Toplana je ovo uklađivanje sa zakonom uputila lokalnoj samoupravi, koja bi trebala da to usvoji pred početak nove grejne sezone. Između dve grejne sezone cena gasa smanjena je za oko četvrtinu, što znači da će oni koji se greju na gas imati za toliko nižu cenu kubika gasa u novoj grejnoj sezoni. Međutim, u Toplani kažu da ovo pojeftinjenje ne znači nužno i niže račune i ističu da njihova visina zavisi od – potrošnje.

Fiksni i varijabilni deo. Korisnici daljinskog grejanja u Subotici ponovo će ove stavke imati na svojim računima za utrošenu toplotnu energiju. Ovakav način obračuna toplotne energije propisala je Vlada Srbije, a Subotička toplana uputila ka lokalnoj samoupravi koja o tome treba da se izjasni na Skupštini grada. To znači da će potrošači ponovo plaćati fiksni deo 12 meseci godišnje, a varijabilni, koji čine troškovi energenata, samo tokom grejne sezone. Još jedna novina između dve grejne sezone jeste smanjenje cena gasa, a u Toplani ističu da to ne znači nužno i niže račune, pošto toplana dve godine nije menjala cene, a sam iznos zavisi od – potrošnje.

Oni koji se samo greju na gas mogu da računaju na cenu kubika koja je od oktobra prošle godine do danas smanjena za oko četvrtinu.

Oni kojima je danas hladno, a greju se na gas, mogli su sami da počnu svoju grejnu sezonu. Što se toplane tiče grejanje zvanično počinje 15. oktobra. Kako ističu – sistem je spreman i obezbeđeno je dovoljno energenata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5958

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

cene grejanja

računi za grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.