Komentara: 17
Pregleda: 5693

Prosečan račun za grejanje viši za 340 dinara mesečno

23.12.2011. u 18:21h
Izvor: RTV Yueco
Prosečan račun za grejanje viši za 340 dinara mesečno

Račun za grejanje stana od 60 kvadrata koji potroši 1.000 kilovata mesečno, nakon ovonedeljnog poskupljenja daljinskog grejanja biće viši za 340 dinara mesečno. Stan od 60 kvadrata će plaćati fiksni deo računa za grejanje dinar skuplje po kvadratu nego do sada, dakle 60 dinara više mesečno, a varijabilni deo će biti viši za 280 dinara ukoliko troši 1.000 kilovata mesečno. U Subotičkoj toplani i u Gradskom veću kažu da drugačije i niže nije moglo, a građani su ovo poskupljenje dočekali kao i svako drugo.

Oko 10.000 nosilaca domaćinstava i vlasnika poslovnih obejata u Subotici, od 1. januara će imati skuplje daljinsko grejanje. Stambeni potrošači će u fiksni deo plaćati 25,9 dinara po kvadratu, za 4% više nego do sada, a varijabilni će plaćati 4,28 dinara po kilovat času, što je 7% više nego do sada. Kada se sve sabere i oduzme u toplani tvrde da je grejanje poskupelo za 5,95%.

Poskupljenje gasa je glavni uzrok zahtevanog povećanja cene grejanja, mada je mazut kao rezevrni energent poskupeo u još većem procentu, objašnjavaju u Subotičkoj toplani. Iako su tražili veće poskupljenje usluga, ovo što im je odobreno neće pokriti troškove poskupljenja energenata, a da im ni to nije odobreno, tvrde da bi bili u velikom problemu.

Toplana je nakon poskupljenja gasa za 16% tražila povećanje cene usluga od 5,8 za fiksni, odnosno 15,7% za varijabilni deo potrošnje, što je Gradsko veće odbilo, tražeći od njih da maksimalno racionalizuju troškove, a zbog materijalnog položaja građana. Tako je nastalo novo poskupljenje, skoro duplo manje od traženog, objašnjavaju u veću.

Poslednje poskupljenje grejanja bilo je 1. decembra prošle godine. Kao prilog zahtevu za poskupljenje grejanja, iz toplane su poslali i komparaciju sa Beogradom i Novim Sadom gde se vidi da su ta dva grada na samom početku grejne sezone povećala cene usluga u procentu višem nego što je to slučaj u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 5693
Povezane teme

toplana subotica

grejanje

skuplje grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.