Komentara: 1
Pregleda: 7981
Foto

Promovisan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva

19.04.2015. u 15:51h
Izvor: Subotica.com
Danas na Gradskom trgu od 10 do 14 časova je održana akcija povodom Promocije skrininga na rano otkrivanje raka debelog creva u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Subotica, Nacionalnog invalidskog udruženje “ILCO” Srbije iz Beograda i Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre iz Beograda uz podršku Doma zdravlja Subotica, Opšte bolnice Subotica, Apoteke Subotica, Crvenog krsta Subotica i Društva za borbu protiv raka Grada Subotice.
Promovisan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva

- “Želimo da podsetimo građane da maligna bolest odnosno rak debelog creva jeste vrlo učestalo oboljenje i kod naših sugrađana, a prevencija jeste moguća. S tim ciljem mi zapravo želimo uputiti naše sugrađane da svako od njih može ponešto da uradi na prevenciji ove bolesti. Nažalost, u Opštini Subotica se ne sprovodi nacionalni skrining. Subotica ima oko 40 000 osoba uzrasta od 50 do 74 godine, a 3% do 5% FOB testova je pozitivno, kada se izračuna to je užasno veliki broj ljudi koji bi trebali da urade koolonoskopiju. Opšta bolnica Subotica nema kapaciteta, na prvom mestu kadrovskih jer su samo dva edukovana gastroenterologa koji rade kolonoskopije, a imaju samo jedan aparat. Potrebno je još uraditi doedukaciju kadra i nabaviti opremu, kako bi se mogao organizovati organizovani nacionalni skrining. To svakako nije razlog da naši sugrađani kada dobiju poziv, i kada dobiju ponudu od svog izabranog lekara da urade FOB test svakako urade test. Svi sugrađani koji imaju pozitivnu anamnezu u porodici, osobe koje imaju podakatak da je neko u porodici oboleo od raka debelog creva ili ima bolest kao što su polipi ili neke druge divertikuloze to je svakako razlog da oni redovno idu na kontrole i da rade FOB test, kako bi na vreme praktično mogli da rade kolonoskopiju”, rekla je dr Nada Kosić Bibić.

Na Centralnom gradskom trgu postavljena je maketa debelog creva veličine 20 kvadratnih metara koja je naduvana i ima oblik velikog tunela, a u unutrašnjosti je šematski simuliran izgled polipa, raka i drugih patoloških promena. Takođe, su postavljeni štandovi gde su građani mogli dobiti informacije o raku debelog creva, ali i o bolesti pod nazivom Stoma u narodu poznata kao “kesa na stomaku” .

Promovisan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva

 “Naše Udruženje postoji 13 godina, to je Nacionalno invalidsko udrženje ILCO Srbije, koje okuplja pacijnete sa STOMOM. Ileostoma, gde je odstranjeno debelo crevo, a tanko crevo je na površini stomaka, kolostoma gde je odstranjen samo deo debelog creva i urostoma gde je premošćen otok urina iz mokraćne bešike na površinu stomaka. Svi koristimo pomagala, to su diskovi koji se lepe i kese dolaze. Pet vrsta pomagala ima u Srbiji. Naš osnovni cilj udruženja je informacija i edukacija pacijenata i članova porodice odnosno resocijalizacija pacijenata, vraćanje na posao. Imamo primer gde su žene rađale. Jednostavno, da svojim iskustvom pružimo podršku tim ljudima da nastave život dalje. Jako je značajna podrška porodice. U Subotici imamo informaciju da iz Apoteke uzimaju pomagala 110 pacijenata, to ne znači tačan broj jer se pomagala podižu na svaka 3 meseca. Naglasila bih da stoma nije bolest, stoma je drugačiji način života. Odnosno urin i fekalije, umesto na rektum izlaze nam na stomak”, rekla nam je Snežana Cmiljanić Milojević, pacijent i član Nacionalnog invalidskog udruženja “ILCO” Srbije.

Oboleli od raka debelog creva su mogli da dobiju informacije o radu Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre. Ovo Udruženje pruža podršku obolelima i č lanovima njihove porodice. Njihova adresa je Patrijarha Dimitrija broj 36, Beograd, Rakovica. Broj telefona je 011/ 2563 106; 063/ 1027 967, e-mail: pitanja@udruzenjecrc.rs. Sve potrebne informacije možete dobiti i na njihovom sajtu.

- “Udruženje je osnovano 2005 godine. Cilj je unapređenje zdravlja i rana dijagnostika karcinoma debelog creva koji nažalost sve više uzima danak, broj obolelih raste i očekuje se u narednim godinama povećan broj obolelih. Preventivni pregled je nešto što spasava život, ukoliko se bolest otkrije u najranijoj fazi rak je potpuno izlečiv, skoro 90 %, sve drugo zahteva određenu vrstu terapije”, izjavila je Jadranka Stanišić Trenevski iz Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva I jetre.

Promovisan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva

Zainteresovani sugrađani su imali priliku da prekontrolišu krvni pritisak, kao i vrednosti šećera i masnoća u krvi, što su mnogi i iskoristili.

Izvor: Subotica.com
Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva Pomocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7981

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak debelog creva

prevencija raka debelog creva

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.