Komentara: 2
Pregleda: 3891

Promet u Slobodnoj zoni veći za trećinu

30.01.2012. u 16:07h
Izvor: RTV Yueco
Promet u Slobodnoj zoni veći za trećinu

Preduzeća koja posluju u sklopu Slobodne zone Subotica ostvarila su u protekloj godini 128 miliona evra prometa, što je za trećinu više nego u 2010. godini. U Slobodnoj zoni očekuju još bolje rezultate u 2012. godini pošto su u toku realizacije investicija preduzeća koja posluju u sklopu zone. Ukoliko i novi investitori u Privrednoj zoni Mali Bajmok takođe budu poslovali režimu Slobodne zone, rukovodstvo ovog preduzeća očekuje da budu na prvom mestu među takvim preduzećima u Srbiji.

Direktor subotičke Slobodne zone Savo Radak ocenjuje proteklu 2011. godinu kao uspešnu. Svoju ocenu bazira na priključenju tri nove fabrike režimu slobodne zone – Dunkermotoren, Norma grupa i Kontitek. Uz već postojeći Simens i ostale komitente, kroz Slobodnu zonu je u protekloj godini prošle robe u vrednosti od 128 miliona evra, što je za oko 30% više nego godinu pre.

Sve firme koje posluju u režimu slobodne zone ne plaćaju carinu i PDV na uvoz proizvoda koje dorađuju i plasiraju u izvoz. Odlukama Vlade Srbije, proizvodna preduzeća su oslobođena i poreza na dobit i PDV-a na energente. To je jedan od razloga zbog su Simens i Dunkremotoren krenuli u proširenje kapaciteta. Simens je već dobio novu halu za već najavljeno proširenje proizvodnje, a u toku su završni pregovori sa Dunkermotoren-om oko izgradnje nove hale za njihove potrebe. Ukoliko se i najavljeni Svarovski i Kalcedonija zainteresuju za rad u režimu slobodne zone, to će ovo preduzeće svrstati među vodeće u svojoj branši u zemlji.

Slobodna zona Subotica u buduće će poslovati kao Društvo sa ograničenom odgovornošću. Odlukom Skupštine akcionara, čiji su udeli ostali nepromenjeni, promenjena je pravna forma preduzeća i donete odluke kojima je poslovanje usklađeno sa nopvim Zakonom o privrednim društvima koji stupa na snagu od 01. februara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3891
Povezane teme

slobodna zona subotica

Dunkenmotoren Subotica

slobodna zona mali bajmok

norma group

kontitek fluid subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.