Komentara: 49
Pregleda: 12209

Program obeležavanja Badnjeg dana

05.01.2015. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Badnji dan, a Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Srpska Pravoslavna crkvena opština organizovala je niz aktivnosti u susret obeležavanju Božića. Program počinje organizovani odlaskom na seču Badnjaka, poslepodne će biti posvećenje i paljenje Badnjaka, da bi se program završio guslarskom večeri. Bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg počinje u ponoć.
Program obeležavanja Badnjeg dana

Tradicionalnim organizovanim odlaskom u ranim jutarnjim časovima u seču Badnjaka u šumu na Makovoj sedmici, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština, kao i oni građani koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru sutra počinju obeležavanje Badnjeg dana.

U drugom delu dana biće organizovan kulturno-umetnički program uz narodno veselje na Gradskom trgu. U večernjem delu u SKC "Sveti Sava" biće održano guslarsko veče.

Program manifestacije:

  • 8,00 - Ispred crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg polazi se organizovano vozilima na Makovu sedmicu radi preuzimanja Badnjaka.
  • 9,30 - Povratak sa Badnjakom.
  • 16,45 - Okupljanje u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg.
  • 17,00 - Polazak litije prema spomeniku Cara Jovana Nenada gde će se izvršiti  posvećenje i paljenje  Badnjaka uz kratak umetnički program.
  • 21,00 - Guslarsko veče u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” na kojem zasvirati guslari Željko Čurović, Đorđije Tanović i Saša Laketić

Bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg počinje u ponoć.

Organizovana kolona koja polazi u 8 časova na seču Badnjaka na Makovoj sedmici krenuće ispred Porte Pravoslavne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, kretaće se pravcom iz Zmaj Jovine prema Dispanzeru, zatim preko Majšanskog mosta, prema Makovoj sedmici, lakat krivini i pravcu koji vodi do Kelebijske šume.

Program obeležavanja Badnjeg dana

Povratak sa seče Badnjaka je planiran za 9,30 časova istim putem do Majšanskog mosta, a zatim se ide ulicom Jovana Mikića, izlazi se na Segedinski put, kreće se ulicom Makmisa Gorkog i Beogradskim putem, zatim kroz Bajnatsku na Senćanski put, preko ulice Đure Đakovića u Zmaj Jovinu pa sve do polazna tačke - Crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Popodnevni program paljenja Badnjaka ponovo započinje ispred Porte Crkve Vaznesenja Gospodnjeg kada će kolona peške u 17 časova krenuti Zmaj Jovinom ulicom, kretanje će se nastaviti kroz ulicu Đure Đakovića do velikog usporivača kod Jadrana kada će kolona ući na Korzo i kretati se sve do spomenika Cara Jovana Nenada gde će biti postavljena bina i ograđeni prostor na kojem će se izvoditi program.

Program obeležavanja Badnjeg dana

Program obeležavanja Badnjeg dana

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 49
Pregleda: 12209

Povezane vesti

Povezane teme

skc sveti sava

makova sedmica

srpski kulturni centar

badnji dan

paljenje badnjaka

srpski kulturni centar sveti sava

crkva vaznesenja gospodnjeg

kelebijska šuma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.