Komentara: 92
Pregleda: 17283

Program obeležavanja Badnjeg dana

04.01.2014. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština i ove godine organizuju proslavu Badnjeg dana, 6.januara (ponedeljak). Program počinje od ranih jutarnjih časova organizovanim odlaskom na seču Badnjaka, zatim kasnije poslepodne kreće litija kroz grad do Gradskog trga gde će biti održan prigodni kulturno umetnički program, a veče se završava guslarskom večeri u SKC "Sveti Sava".
Program obeležavanja Badnjeg dana

Program obeležavanja Badnjeg dana počinje u 8 časova ujutru, kada se ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg kreće u organizovanu seču badnjaka na Makovu sedmicu. Pola časa kasnije predviđen je povratak sa Badnjakom.

U 16:45 sledi okupljanje crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, zatim u 17 časova polazak litije iz ovog hrama u centar grada (Gradski trg, ispred zgrade Narodnog pozorišta) gde će se obaviti posvećenje i paljenje badnjaka uz prigodan kulturno-umetnički program.

Litija kreće iz hrama (17h) i kretaće se trasom na potezu od Zmaj Jovine ulice, kroz ulicu Đure Đakovića pa do zgrade "Jadran", kroz Korzo i na glavni Gradski trg.

Program obeležavanja Badnjeg dana

U kulturno umetničkom programu učestvovaće deca polaznici veronauke u školama, pevaće se obredne božićne pesme i vertep. Učestvovaće i ženski hor koji će pevati prikladne pesme u čast obeležavanja Badnjeg dana. Program je predviđeno da traje oko sat vremena.

Program obeležavanja Badnjeg dana

iz organizacije svečanog obeležavanja Badnjeg dana apeluju na građane da ne prilaze otvorenoj vatri i zapaljenom badnjaku dok traje ceremonija pošto se očekuje veliki plamen i da ne bi dolazilo do  nekih nezgoda mole se građani da sačekaju da se obred završi i prostor prikladno obezbedi.

Program obeležavanja Badnjeg dana

U 21 čas, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ održaće se tradicionalno guslarsko veče na kojem će nastupiti guslari Željko Čurović, Đorđije Tanović i Saša Laketić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 92
Pregleda: 17283

Povezane vesti

Povezane teme

seča badnjaka

paljenje badnjaka

crkva vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.