Komentara: 20
Pregleda: 3861

Program i kompetencije ključni prilikom odabira kandidata za direktore

17.09.2014. u 17:23h
Izvor: RTV Yueco
Predloženi programi rada javnih preduzeća i kompetencije kandidata biće ključni kriterijumi prilikom odabira kandidata za direktore javnih preduzeća u Subotici, kažu u Komisiji za imenovanja direktora. Ova dva kriterijuma potenciraju i pojedini ekonomisti. Međutim, sudeći po izjavama iz same komisije, nakon ovog konkursa samo će se potvrditi ono što je učinjeno u decembru, kada su je nova vladajuća većina smenila direktore predložene od stare većine i postavila VD direktore.
Program i kompetencije ključni prilikom odabira kandidata za direktore

Komisija za izbor direktora javnih preduzeća prilikom predloga kandidata Skupštini vodiće se na osnovu dva kriterijuma – znanje, ciljevi i želje, odnosno minuli rad, iskustvo i školska sprema. Program rada, činiće do 40 odsto od ukupnih bodova kojima će komisija ocenjivati kandidaturu. Upravo je dokumentacija potrebna za sačinjavanje programa rada izazvala nedoumice u javnosti, u smislu toga gde potencijalni kandidati mogu da dođu do informacija o poslovanju preduzeća kako bi na osnovu njih mogli da naprave program. S tim u vezi, u komisiji kažu da će tokom ove nedelje na gradskom sajtu biti postavljena sva neophodna dokumentacija u vezi sačinjavanja planova poslovanja, kao jednog od uslova za konkurisanje.

Još jedan od uslova koji je izazvao komentare u subotičkoj javnosti jeste taj da kandidat nije član organa političke stranke, odnosno da mu je odredjeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke. Upitan da li se na ovaj način izigrava najavljena departizacija upravljanja u javnim preduzećima, ekonomski analitičar i bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića Aleksandar Stevanović rekao je da suština procesa departizacije nije u tome da se sposobni ljudi teraju iz političkih partija jer, kako kaže, “upravo u politici imamo problem da uopšte nemamo kvalitetnih ljudi”.

Lokalna samouprava objavila je pre pet dana konkurse za izbor direktora 14 javnih i komunalnih preduzeća. Prema ranijim najavama, nakon prikupljanja ponuda Komisija za izbor direktora će preuzeti sve ponude, razmotriti ih i predložiti Skupštini grada najmanje dva predloga za izbor direktora, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove. O tim pojedinačnim predlozima će se izjasniti Skupština, najverovatnije u oktobru, a onaj ko bude dobio većinu glasova biće izabran za novog direktora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3861

Povezane vesti

Povezane teme

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.