Komentara: 22
Pregleda: 14680

Prodavci sa Buvljaka prkose krizi

04.04.2012. u 17:48h
Izvor: Pravda (dnevnik)
Prodavci sa Buvljaka prkose krizi

Buvljak u Subotici je i dalje najveće uvozno preduzeće, a prodavci na više od 1.300 tezgi ne odustaju od trgovine ni posle skoka evra na 115 dinara. Tvrde da ih sa tezge neće oterati ni pojeftinjenje dečje robe zbog ukidanja PDV-a za bebe. Najavljivane krize nisu ugrozile posao i egzistenciju blizu 10.000 članova porodica, koliko hrane prodavci sa buvljaka.

Jeftinije meso iz Mađarske:

Strah da će prodaja stati i kupci pazariti u Mađarskoj zbog ukidanja viza i jeftinije mađarske robe, pa zbog širenja velikih tržnih marketa i stalnog rasta evra, prekalio je ovdašnje trgovce. Zarađuju manje ili više, ali ne napuštaju svoja radna mesta na buvljaku.

Imaju i oni, kažu, sniženja. Prate tržište i nabavljaju sezonsku ili prazničnu robu, a ovih dana primećuje se uskršnja potrošačka groznica.

- Opet je živo. Ljudi kupuju. Meso je skuplje u mesarama pred Uskrs, a mi donosimo jeftinije prerađevine i meso iz Mađarske, iz megamarketa u Segedinu. Za pazar veći od 200 evra, ili 57.000 forinti, vraća nam se i AFA od 12 odsto – kaže Marko Radanović.

Tezge su pune kulena, kobasice, ćurećeg mesa… Svinjsko košta oko 290 dinara za kilogram, a kod nas je i više od 500 dinara. Prodavci sveže meso donose po narudžbi kupca, ali ne žele da pričaju o vezama preko granice i zaradi na prodaji mesa, jer strahuju od inspekcijske kontrole.

Ne strahuju zbog PDV:

Trgovci kažu da bi roba na buvljaku bila još jeftinija, ali da su cene odraz deviznog kursa. Najavljeno ukidanje PDV-a za bebe deo kupaca će sigurno odvesti u markete i radnje, ali prodavci kažu da ne veruju mnogo u te priče.

- Trgovci su već digli za 20 odsto cenu opreme za bebe, pa spremno čekaju ukidanje PDV-a 9. aprila, tako da se ništa neće promeniti. Dečja roba je i sada, pre ukidanja PDV-a, skuplja za 40 odsto u buticima. Nabavljam već sedam godina iz Turske dečju odeću. Kvalitetna je isto kao i iz Mađarske, tako da računice ipak ima od rada za jednom tezgom. Platim 10.300 dinara zakup tezge, 600 dinara korišćenje toaleta mesečno, oko 7.500 dinara poreze i doprinose, i ostane za život – kaže Mara Petrović za „Pravdu“.

Bogdana Vidanović primećuje da se manje kupuje nego prošle godine.

- Nekim će sigurno Uskrs biti posan, ali mnogi kupuju na parče – kaže Vidanovićeva pored žene, koja je pazarila najjeftiniju salamu od 90 dinara.

Jelena Stantić Lulić odlučila je pre godinu dana da otvori svoju tezgu, a do tada je radila za druge.

- Nabavljam kvalitetne namirnice i slatkiše iz Austrije, kozmetiku i sredstva za higijenu. Čokolada iz Nemačke od 400 grama za kuvanje je 170 dinara, a naša je 200 – kaže Lulićeva.

Nada Harminc

Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 14680

Povezana vest

Povezane teme

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.