Komentara: 22
Pregleda: 17222

Priveden vlasnik firme koja je gradila Y krak

11.10.2012. u 16:07h
Izvor: RTV Yueco
Policija je, u sklopu borbe protiv sistemske korupcije, jutros privela Dušana Borovicu, vlasnika "Vojvodina puta" iz Zrenjanina, Zdravka Ilića, direktora tog preduzeća, i Dragana Aleksića, direktor JKP "10. avgust" iz Nove Crnje.
Priveden vlasnik firme koja je gradila Y krak

Sva trojica su osumnjičena za primanje i davenje mita i zloupotrebu službenog položaja, saznaje RTS. Preduzeće "Borovica" je donedavno bio izvođač radova na izgradnji obilaznice oko Subotice, poznatije kao Y krak. Radovi su kasnili jer je preduzeće Nibens grupa, u koju je spadalo i preduzeće "Borovica" ušlo u probleme, pa ostali članovi konzorcima morali na sebe da preuzmu radove na severnom kraku Koridora 10, odnosno obilaznici Y krak.

Ovim rečima je najavljen Dušan Borovica 2010.godine, kada su počeli radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice Y krak. U konzorcijumu koji je dobio posao za gradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i od Subotice do Kelebije je PZP "Beograd" i "Putevi Užice", "Planum" i "Borovica". Taj konzorcijum je dao najpovoljniju ponudu na tenderu - 10 milijardi dinara, sa rokom izgradnje od 270 dana i rokom plaćanja od 30 meseci. Deonica između Kelebije i Subotice obuhvata 24 kilometra. Tada je rečeno da će radovi biti gotovi za devet meseci. Od tada do danas rokovi su pomerani i nakon dve godine još uvek nisu završeni radovi.

Mediji su ranije spekulisali da je Borovica umešan u malverzacije u kojima je državni budžet oštećen za oko tri miliona evra, zbog lažiranja poslova izgradnje putne i saobraćajne infrastrukture. Privođenje Borovice je deo sistematske borbe protiv korupcije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, šest preduzeća kojima upravlja Borovica se nalaze u blokadi u ukupnom iznosu od preko 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme je najveći i iznosi blizu 712 miliona."Borovica transport" je u blokadi za 522 miliona, "Borovica transport - Put" 154 miliona, "Vojvodinaput Zrenjanin" 124 miliona, Hidrograđevinar iz Sremske Mitrovice 30 miliona, a "Napredak" iz Apatina nešto preko 9 miliona dinara, preneo je "Radio 021".

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 17222

Povezane vesti

Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

zaobilaznica oko subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.