Komentara: 8
Pregleda: 7008

Prenosni planetarijum u centru hotela Galleria

08.05.2013. u 15:51h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je tokom prethodna dva dana bila domaćin Centru za promociju nauke, koji je organizovao mogućnost proučavanja astronomije uz pomoć prenosnog planetarijuma.
Prenosni planetarijum u centru hotela Galleria

Učenici srednjih škola imali su prilike da se tokom 45 minuta, koliko traje razgledanje i predavanje unutar planetarijuma, mnogo detaljnije upoznaju sa našom galaksijom. Na ovaj način veoma efikasno mogu da se izsimuliraju prirodne pojave na nebu, za koje bi u realnom vremenu trebalo čekati dugo vremena, kako bi bile vidljive.

Vladimir Turuc jedan je od učenika Tehničke škole koji je posetio Planetarijum i koji je oduševljen onim što je video tokom predavanja. Vladimir kaže da pre nego što je ušao u ovaj montažni planetarijum nije mnogo očekivao, ali da je iz njega izašao sa potpuno drugačijim mišljenjem.

Tokom dva meseca, koliko traje projekat Planetarijum, članovi Centra za promociju nauke obišli su preko 10 gradova, a samo je u Subotici zvezdano nebo unutar balona video veliki broj učenika iz srednjih škola. Predavanja unutar planetarijuma su interaktivna, što znači da učenici razgovaraju sa predavačima, i po rečima predavača njihove reakcije su uvek zanimljive kada vide određene pojave sa kojima se do sada nisu susreli.

Osim što se deca upoznaju sa istraženim delovima svemira, cilj ovakvih predavanja jeste da se bar neko od posmatrača zainteresuje za dalje istraživanje, ogromnom neistraženog prostora koji okružuje našu planetu. Do kraja juna ekipa Centra za promociju nauke obićiće još 5 gradova u Srbiji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7008
Povezane teme

hotel galleria

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.