Pregleda: 25457

Preminuo Jožef Kasa, bivši gradonačelnik Subotice

03.02.2016. u 11:34h > 04.02.2016. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
Kako sajt subotica.com saznaje nekadašnji gradonačelnik Subotice i počasni građanin ovog grada Jožef Kasa preminuo je jutros u 71. godini života. Nezvanično saznajemo da se Kasa poslednjih par dana nalazio u Opštoj bolnici na odeljenju reanimacije.
Preminuo Jožef Kasa, bivši gradonačelnik Subotice

Jožef Kasa (1945) po zanimanju bio je političar, ekonomista i bankar. Kroz političko delovanje bio je na čelu Grada Subotice od 1989. do 2001. godine, nakon čega postaje potpredsednik republičke vlade, prvo u vladi Zorana Đinđića, a potom Zorana Živkovića. Po odlasku iz politike stupa na funkciju direktora filijale Agrobanke u Subotici.

Kasa je svojevremeno bio i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (1995), proglašen je i za počasnog člana u ovoj stranci, a nedavno se mogao videti na političkim skupovima nove mađarske opcije.

Uhapšen je 20. novembra 2012. godine tokom istrage u aferi „Agrobanka“. U pritvoru je bio do 12. februara 2013. godine, ali protiv njega nije podignuta optužnica. U julu 2013. godine postao je glavni i odgovorni urednik "Subotičkih novina", ali zbog lošeg zdravstvenog stanja tu funkciju je napustio pre oko godinu dana.

Komemorativni skup će se održati 6. februara u 11 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, a sahrana će se obaviti istog dana u 13 časova iz mrtvačnice na Bajskom groblju u Subotici.

Reakcije

DSHV: Hrvati će Józsefa Kaszu pamtiti kao hrabrog i pravičnog političara

U povodu smrti bivšeg gradonačelnika Subotice Józsefa Kasze Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, uz izražavanje iskrene sućuti njegovoj obitelji, žali zbog odlaska hrabrog gradonačelnika Subotice, koji je u najtežim vremenima svojim odlučnim vođenjem grada obranio i sačuvao njegove temeljne vrijednosti – multietničku strukturu te duh tolerancije i suživota. Jasno je osuđivao ratnohuškačku politiku režima Slobodana Miloševića, a s velikim se rizikom i odupirao njezinim posljedicama. Slično je postupio i za vrijeme NATO bombardiranja. Ključan je bio njegov angažman u listopadskom prevratu 2000. godine.

Hrvati u Subotici pamtit će ga i po tome što je za vrijeme njegova gradonačelnikovanja na teritoriju grada Subotice hrvatski jezik uveden u službenu uporabu (1993.), a na Radio Subotici počeo se emitirati i program na hrvatskome (1998.). Drugim riječima, njegova je politika uračunavala potrebe ovdašnjih Hrvata da ostvare ravnopravnost u ostvarivanju svojih prava, što se nakon njegova odlaska na druge dužnosti često znalo dovoditi u pitanje. 

Prof. Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Pregleda: 25457

Povezana vest

Povezane teme

Jožef Kasa

in memoriam

Komentarisanje ove vesti nije moguće.