Komentara: 65
Pregleda: 14940
Foto

Premijer Srbije obišao novu lokaciju za smeštaj migranata u Subotici

03.09.2015. u 15:49h > 18:01
Izvor: Subotica.com
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, u društvu Beate Merk, ministarke za evropske integracije nemačke pokrajine Bavarske, posetio je danas Vašarište u Kanjiži i prostor blizu stare Ciglane u Subotici, koji će biti adaptiran za privremeni prihvat migranata.
Premijer Srbije obišao novu lokaciju za smeštaj migranata u Subotici

- Ovo je mesto gde ćemo, naročito zbog činjenice da se bliži zima, obezbediti smeštaj za 75 ljudi, a naročito je važno da se zaštite deca, a videli smo koliko ih im – najavio je premijer Vučić. - Migranti će ovde imati i zdravstvenu zaštitu, odnosno biće im biti dostupna ambulanta.

On je pre dolaska u Suboticu obišao Prihvatni centar za migrante u Kanjiži, gde trenutno boravi oko 250 izbeglica, koje su mu se požalile da im je noću hladno i da bi bilo dobro da im hrana, koju Crveni krst isporučuje svakog dana u 12 sati, stiže ranije.

- To će biti rešeno, već je podeljeno 5.500 ćebadi, ali ih izbeglice kada napuste centar nose sa sobom, tako da se na putu ka Mađarskoj može videti na stotine ćebadi – podsetio je premijer. Srbija će učiniti sve da na teritoriji naše zemlje budete zbrinuti, ali da kada pređete granicu ne možemo ništa da garantujemo, pri tom tamo vas čeka ograda, žica...

Premijer Srbije obišao novu lokaciju za smeštaj migranata u Subotici

Po njegovim rečima, sve zemlje Evropske unije, na ovaj ili onaj način, zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbije koja to ne čini i zato je neophodno da EU predloži sveobuhvatno rešenje za ovaj veliki problem.

- Potrebno je da EU predloži rešenje za problem zatvaranja granica pred migrantima, jer 15. septembra Mađarska donosi zakon kojim će zatvorskom kaznom od pet godina kažnjavati ilegalan prelazak preko granice – istakao je premijer i potvrdio da je o ovom pitanju razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. -Mi želimo da se ponašamo evropski, da damo svoj doprinos i preuzmemo svoj deo odgovornosti. Mi ne bežimo od nje, ali EU mora da nam kaže šta su naše obaveze. Niko od migranata ne želi da ostane ovde, niti mi možemo nekoga da primoramo na to, ali plašim se da će posle 15. septembra svako ko pokuša da uđe u Mađarsku dobiti pet godina zatvora.

Premijer je informisao bavarsku ministarku o načinu na koji Srbija postupa prema izbeglicama, ističući da je Srbija prva zemlja na njihovom putu kroz Evropu, koja ih registruje, uzima lične podatke, otiske prstiju, fotografije, te da je od 8. jula do 31. avgusta, kroz Srbiju je prošlo 47.500 migranata.

Premijer Srbije obišao novu lokaciju za smeštaj migranata u Subotici

Teme razgovora Beate Merk sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji su se već četvrti sreli u ovoj godini, bile su i evropske integracije, kao i uspesi koji su postignuti nedavno u dijalogu Beogradu i Prištine, ali i mišljenje MMF-a...

Vučić: Razočaran sam što neki govore da bi izbeglice trebalo izbaciti
Srbija neće biti ksenofobična u odnosu prema migrantima, već da će se ponašati u skladu sa evropskim vrednostima, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić i ponovio da je ponosan što se većina u Srbiji tako ponaša, ali i da ne razume one druge koji govore drugačije u tom smislu. - "Razočaran sam reakcijom dela naših ljudi, srećom, veoma sam zadovoljan reakcijom većine građana Srbije. Razočaran sam kad vidim da neki govore na društvenim mrežama da te ljude treba izbaciti, a neki ih čak i ne nazivaju ljudima. Ja to ne mogu da prihvatim, ne mogu da razumem, posebno što smo se mi suočavali sa tolikim izbeglicama", rekao je Vučić i podsetio da je i srpski narod u kolonama od stotine kilometara bežao, ujedno upitavši kako je moguće da smo sada tako neosetljivi i da ne razumemo da ti ljudi beže od rata.

- To jasno pokazuje i da izbeglička kriza podjednako pogađa i Srbiju i zemlje EU, a Srbija, za razliku od drugih zemalja, sprovodi registraciju izbeglica. Značajan je rezultat koji je Srbija ovde postigla u blizini granice sa registracijom oko 30.000 izbeglica – istakla je ministarka Merk. - Bavarska je nemačka pokrajina u koju izbeglice najpre ulaze u Nemačku, te je tu najveći izazov koji moramo savladati. Pre dva dana smo imali 2.500 novih izbeglica u Minhenu, što je za naše vlasti i policiju ogroman izazov i zato zahtevamo da sve zemlje članice EU budu spremne da ljude koji su u bekstvu prime, a ne da to prepuste samo određenom broju zemalja članica.

Na konstataciju ministarke Merk da će Nemačka praviti razliku između onih kojima je ugrožen život i onih koji u Nemačku dolaze iz želje za boljim životom, uključujući i azilante iz Srbije i sa Kosova, premijer Vučić je odgovorio da smanje količine novca koji im daju i da neće više imati te probleme.

- Oni tamo idu zbog para. Najlakše je da ne radite ništa,sedite u prihvatnom centru u Nemačkoj, uzimate nemačke pare i to po 500 evra a ništa ne radite.Samo vi smanjite pare koje im dajete i nećete imati političke azilante – jasan je Vučić.

Izvor: Subotica.com
Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante Premijer Srbije na otvaranju novog prihvatnog centra za migrante
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 14940

Povezane vesti

Povezane teme

premijer srbije

migranti

migranti u subotici

Aleksandar Vučić

ilegalni migranti

izbegla i raseljena lica

izbeglice

aleksandar vulin

nebojša stefanović

subotička ciglana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.