Komentara: 1
Pregleda: 2776

Preliminarni u skladu sa prvim rezultatima izbora

28.10.2014. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Republička izborna komisija i Republički zavod za statistiku objavili su preliminarne rezultate u nedelju održanih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.
Preliminarni u skladu sa prvim rezultatima izbora

Na izbore je izašlo 40,6 odsto Mađara upisanih u posebni birački spisak. Lista "Mađarska sloga" osvojila je 83,97 odsto glasova i 31 mandat, lista "DVZM - Čonka Aron" osvojila je 6,42 odsto glasova i dva mandata, dok su po jedan mandat osvojile liste "Za Mađare na drugi način - Fodor Laslo" i "Mađarska liga - Nova Mađarska Alternativa".

Za svoje predstavnike glasalo je oko 37,6 odsto upisanih Bunjevaca. "Savez bačkih Bunjevaca" osvojilo je šest mandata i oko 27 odsto glasova, lista "Bunjevci" osvojila je 18,79 odsto glasova odnosno četiri mandata, "Bunjevačka stranka" osvojila je tri mandata, Udruženje građana "Bunjevačko kolo" osvojilo je dva mandata, dok su liste "Bunjevačka narodna lista", "Bunjevačka matica", "I Bunjevci su građani Srbije", "Bunjevački kulturni centar" osvojile po jedan mandat.

Za svoje predstavnike glasalo je i 47,89 Nemaca sa pravom glasa. Najviše glasova (47,43 odsto) dobila je lista "'Gerhard' podunavske Švabe" što znači da će u savetu imati osam mandata. Po tri mandata osvojile su liste "Podunavski Nemci Vojvodine" i "Nemačka lista Rudolf Vajs" sa 22,5 i 17,6 odsto glasova. Jedan mandat osvojila je lista "Podunavske Nemice".

Za nacionalni savet Hrvata lista Slavena Bačića dobila je 21 mandat, a lista Tomislava Stantića osam mandata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2776

Povezane vesti

Povezane teme

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.