Komentara: 0
Pregleda: 3608

Predavanje povodom obeležavanja Dana borbe protiv malignog melanoma

13.05.2014. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
U četvrtak, 15. maja, Preventivni centar Doma zdravlja Subotica održaće predavanje "maligni melanom - faktori rizika" koja je održava u sklopu obeležavanja Dana borbe protiv malignog melanoma. Predavanje se održava od 11 časova u Tehničkoj školi "Ivan Sarić".
Predavanje povodom obeležavanja Dana borbe protiv malignog melanoma

Povodom obeležavanja Dana borbe protiv malignog melanoma, Preventivni centar Doma zdravlja Subotica u saradnji sa Društvom za borbu protiv raka Grada Subotice i Crvenim krstom Subotica organizuje predavanje na temu "Maligni melanom - faktori rizika".

Edukativno predavanje će držati Prim Dr Radmila Pavić u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" u Subotici u četvrtak, 15. maja, sa početkom u 11 časova.

Šta je melanom?

Melanom je maligni tumor koji može da se razvije iz prethodnog mladeža kod 30% pacijenata ili nastaje de novo na zdravoj koži. Najčešće se javlja na trupu kod muškaraca i na nogama i trupu kod žena. Melanoma se uopšteno javlja kao makula (fotografija 29) ili čvorić različitih boja i slabo definisanih granica.

Kada se dijagnoza postavi u ranoj fazi (fotografija 36) izlečenje je moguće i to putem hirurške ekscizije. Nasuprot tome, kasno postavljena dijagnoza dovodi do širenja u unutrašnje organe i daleko lošije prognoze. To znači da je prevencija jedino konrketno i efektno sredstvo koje imamo na raspolaganju da se suočimo sa melanomom.

Više informacija na: http://www.euromelanoma.org/serbia/melanoma-0

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3608
Povezane teme

dom zdravlja subotica

predavanje

preventivni centar doma zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.