Komentara: 17
Pregleda: 7132

Poverenik ispituje zakonitost objavljivanja imena dužnika

09.04.2014. u 18:11h
Izvor: RTV
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je danas da će ispitati zakonitost objavljivanja imena poreskih dužnika u Subotici na internet prezentaciji lokalne samouprave.
Poverenik ispituje zakonitost objavljivanja imena dužnika

Kako izjavio zamenik poverenika Aleksandar Resanović, pokrenut je postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nad Poreskom upravom Subotica, nakon što je služba lokalne poreske administracije objavila spisak sa ličnim imenima i još nekim podacima o ličnosti poreskih dužnika.

"Ovlašćena lica poverenika će izvršiti nadzor u poreskoj upravi u Subotici u toku iduće nedelje, sačiniće zapisnik i nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica poverenik će odlučiti da li ima mesta sprovođenju nekih od mera iz nadležnosti poverenika", rekao je Resanović dopisniku Tanjuga.

Služba lokalne poreske administracije u Subotici krajem nedelje objavila je spiskove pravnih i fizičkih lica i preduzetnika koji po osnovu javnih prihoda Subotici duguju više od 1.000 dinara.

Prema objavljenom spisku, 1.505 pravnih lica duguje više od 500 miliona dinara, 12.523 fizička lica duguju 260 miliona, a 1.223 preduzetnika 47 miliona. Ukupan dug po ovim osnovama iznosi 878 miliona dinara.

Ovo je drugi put da Služba lokalne poreske administracije objavljuje ovakve spiskove.

Kako je Tanjugu izjavila šefica ove službe Anka Trifunović, zajedno sa spiskovima ovoga puta je objavljeno i obaveštenje o razlozima objavljivanja spiskova, a u kojem se pozivaju na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema njenim rečima, ova služba mora kvartalno, sa presekom stanja na poslednji dan u poslednjem mesecu kvartala, da objavi obaveštenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika, čime po njihovom tumačenju, obaveza čuvanja službene tajne nije povređena.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 7132

Povezane vesti

Povezane teme

plaćanje poreza

poreska uprava

poreski dug

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.