Komentara: 4
Pregleda: 5537

Povećan broj alkoholisanih lica

15.01.2016. u 13:00h
Izvor: Subotičke novine
Tokom Božićnih i Novogodišnjih praznika povećan je broj lica koja su zbog težih oblika alkoholisanih stanja dolazila na Urgentno odeljenje subotičke Bolnice, ali i onih koji su hospitalizovani na odeljenje psihijatrije, potvrđeno nam je u toj ustanovi.
Povećan broj alkoholisanih lica

Prema rečima dr Nade Vasković Maravić, načelnice odeljenja psihijatrije u Bolnici, samo u Novogodišnjoj noći, doktorica koja je dežurala, imala je 5 pregleda na Urgentnom odeljenju.

— Sve su bili mladi ljudi u napitom stanju. Troje je primljeno na Psihijatriju , a dvoje je nakon detoksikacije na Urgentnom odeljenju pušteno uz pratnju roditelja ili prijatelja kući. U periodu od 1. do 3. januara, obavljeno je 13 pregleda, a primljeno 9 pacijenata. Od toga imali smo dijagnoze 5 napitih stanja, 2 pokušaja suicida ( 2 intoksikacije lekovima i 1 venesekcija), i jednog pacijenta sa pogoršanjem duševne bolesti odnosno naglašenom psihozom — kaže dr Vasković Maravić.

Prema njenim rečima ni situacija kada su u pitanju pokušaji suicida se nije bitno izmenila. Tokom prošle godine, na odeljenju psihijatrije je sa ovom dijagnozom lečeno je 130 pacijenata.

— Od ukupno hospitalno lečenih 1.302 pacijenata, 130 je bilo sa pokušajem suicida što je oko 10%. I dalje je ubedljivo najviše pokušaja intoksikacijom lekovima , i to kod žena — objašnjava doktorka.

Ona dodaje da je kod pokušaja ubistava veliki broj i pokušaja venesekcija.  Meseci u prošloj godini kada je bilo najviše pokušaja samoubistava, prema statistici odeljenja psihijatrije subotičke Bolnice su: januar, mart, jun i oktobar.

Dr Vasković Maravić zaključuje da ako analiziramo ranije podatke, proslogodišnji ne odstupaju znatno od uobičajnog broja pokušaja suicida.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 5537

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

alkoholičari

alkohol

alkoholizam

problemi sa alkoholom

alkoholisanost

psihijatrija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.