Komentara: 2
Pregleda: 3688

Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

30.09.2014. u 15:17h
Izvor: Vlada AP Vojvodine
Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić potpisala je danas Ugovor o dodeli novčanih sredstava sa direktorom Opšte bolnice iz Subotice, Goranom Bićaninom, za realizaciju prve faze Projekta „Ušteda energije i uspostavljanje stabilne i sigurne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici“. Prva faza Projekta obuhvata ugradnju gasnog parnog kotla visokog koeficijenta efikasnosti. Vrednost ove faze projeta iznosi 24 miliona i 400 hiljada dinara.
Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

Javnosti je prezentovan ovaj planirani projekat, kao i već realizovani projekat ugrađenih solarnih postrojenja za zagrevanje sanitarne tople vode u ovoj Bolnici, sa ciljem da se ukaže na ekonomske efekte – uštede postignute korišćenjem obnovljivih izvora energije i primenom principa energetske efikasnosti.

Nataša Pavićević Bajić je istakla da implementacija svih projekata, koji se odnose na smanjenje potrošnje energije iz fosilnih goriva i na potrošnju energije iz obnovljivih izvora energije predstavlja ne samo cilj Sekretarijata, već je to prioritet, kako regionalni, tako i nacionalni.

Današnjom prezentacijom projekata ukazano je na to kako se dugoročno dobrom organizacijom može uticati na povećanje ekonomske isplativosti svake javne ustanove i koliko na to utiče energija. Energetski projekti moraju se dugoročno planirati, oni su veće investicione vrednosti i moraju se sprovoditi u fazama. Bolnica u Subotici je primer dobre prakse za kontinuiranu implementaciju energetske efikasnosti i smajnja potrošnje fosilnih goriva, kao i za očigledne ekonomske efekte – uštede, koje će se najpre ogledati na budžet svake javne ustanove, a primenom ovog principa, efekti će biti prošireni i na čitavu državu.

Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

- Primer Bolnice u Subotici treba da bude pokazatelj i put svim javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i svakom pojednicu, jer svi moramo da smanjimo potrošnju fosilnih goriva, kako bi se na taj način najpre smanjili troškovi samih građana. Ovih dana se mnogo govori o nabavci energije i njenoj ceni i sigurno je da ćemo u budućem periodu morati da se usaglašavamo i cenovno sa svim zemljama u regionu, što za nas konkretno znači poskupljenje svih energenata, istakla je Pavićević Bajić i dodala da je ovo put da pomognemo našem reginu, državi, a samim tim i svakom građaninu ponaosob.

Sekretarijat je u prethodne dve godine sufinansirao projekte koji se tiču korišćenja obnovljivih izvora energije (na prvom mestu biomase) i energetske efikasnosti. Konkursima su obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, stočarske farme, privrednici, javne ustavove i ustanove socijalne zaštite, tako da već ima veliki broj primera dobre prakse sa konkretnim ekonomskim efektima. Na ovaj način podstiče se razvoj stočarske i povećanje ukupne konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i dalji podsticaj razvoja privrede.

Kako je Nataša Pavićević Bajić istakla, iskustva iz drugih zemalja, gde je akcenat stavljen na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, doneo je i druge benefite, od kojih je među najznačajnijima i otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje ljudi.

Potpisan ugovor o realizaciji projekta uštede energije i uspostavljanja stabilne proizvodnje pare u Opštoj bolnici u Subotici

Direktor Opšte bolnice u Subotici je rekao da je u ovoj ustanovi veoma mnogo urađeno na sistemu energetske efikasnosti. Najpre su zamenjeni prozori na Opštoj bolnici, zatim je urađena revitalizacija parne kotlarnice i najzad, urađen je i realizovan projekat ugradnje solarnog kolektora za zagrevanje sanitarne tople vode. Ovo postrojenje izgrađeno je u aprilu 2013. godine i sada se već mogu sumirati rezultati i sagledati efekti u samom snabdevanju sanitarnom toplom vodom i smanjenju emisije CO2, kao i ekonomski efekti, koji nisu zanemarljivi. Takođe, očigledna je i stabilnost energetskog sistema. Sledeći niz projekata odnosi se na kompletnu zamenu toplovoda, kao i na rekonstrukciju kotlarnice, gde će se u prelaznoj fazi, kao izvor energije koristiti biomasa, ali i u pun pogon staviti podzemne toplotne pumpe, koje će se koristiti za hlađenje i za grejanje.

Nabavkom kotla, u vezi sa kojim je danas potpisan Ugovor sa Sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, energetski sistem Bolnice će biti stabilizovan, jer kotlovi koji su trenutno u funkciji, datiraju iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Njihov stepen iskorišćenosti je nedovoljan, a ugradnjom novog kotla postići će se nove uštede, stabilizovaće se energetski sistem, a efekti će biti očigledni i na nivou zaštite životne sredine. Ova investicija će se isplatiti u naredne tri godine, što se u ekonomiji smatra dobrim povratom sredstava.

Izvor: Vlada AP Vojvodine
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3688

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

Goran Bićanin

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.