Komentara: 22
Pregleda: 15399

Pokrajina poklonila vodeni bager za unapređenje ekologije jezera Palić i Ludaš

27.03.2015. u 15:51h
Izvor: RTV Yueco
Preduzeće “Palić Ludoš” na poklon je dobilo vodeni bager koji će se koristiti za seču trske, izmuljivanje jezera Ludaš i Palić. Vozilo je svečano promovisano povodom 28. marta dana kada je Ludaško jezero uvršteno na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.
Pokrajina poklonila vodeni bager za unapređenje ekologije jezera Palić i Ludaš

Mašina će da služi za unapređenje ekološkog statusa jezera Palić i Ludaš, a poklon je pokrajinskog sekreterijata  za urbanizam, graditeljstvo  i životnu sredinu. Tim povodom na Vizitorskom centru održan je stručni skup posvećen Ludašu.

Amfibija je specijalizovani višefunkcionalni vodeni bager koji će se koristiti za stvaranje biomase, seču trske pod vodom i izmuljavanje. U preduzeću Palić Ludoš kažu da je specijalni rezervat Ludaško jezero proslavio  svoj 38-ti rođendan. Dan jezera Ludaš se obeležava od kada je uvršten na Ramsarsku listu međunarodno značajnih vlažnih staništa.

Pokrajinski sekreterijat za životnu sredinu prošle godine je izdvojio 35 miliona dinara za poboljšanje ekološkog statusa oba jezera, a kao najveća investicija je donacija amfibije. Vode u Vojvodini se nalaze u veoma lošem stanju i zbog toga se kroz razne projekte u saradnji sa nadležnim preduzećima, lokalnim stanovništvom  i NVO radi na poboljšanju stanja životne sredine.

Ugroženost prirodnih vrednosti rezervata je stalno prisutna zbog lošeg kvaliteta vode, kao i neprilagođenog korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Kao jedan od najstarijih rezervata u našoj zemlji, Ludaš je još 1958. godine je proglašen za Strogi prirodni rezervat. Nakon toga je akt o zaštiti nekoliko puta menjan u skladu sa potrebama očuvanja.

Rezervat obuhvata 846 hektara sa 2000 hektara zaštitinog pojasa. Uprkos stalnom pritisku zbog zagađenja voda koja iz pravca Palićkog jezera dolaze putem kanala Palić - Ludaš proširuje se procenat zaštićenih područja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 15399

Povezana vest

Povezane teme

ekologija

izmuljavanje jezera Palić

jp palić ludaš

vodeni bager

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.