Komentara: 6
Pregleda: 14820

"Pogrebno" na dobitku, privatnici u gubitku

02.11.2016. u 16:50h
Izvor: TV Subotica
JKP „Pogrebno“ povratilo je nadležnosti u delu sahranjivanja i upravljanja grobljima, ali i uvećalo obim posla za 100 odsto, dok se privatnim pogrebnicima umanjio obim posla, a neki su došli i na rub opstanka - efekti su nove Odluke o sahranjivanju i grobljima nakon šest meseci primene. Privatnici se i dalje bune da im se protivzakonito uskraćuje deo posla u korist javnog preduzeća, dok iz „Pogrebnog“ tvrde da se u slučaju Subotice Zakon najzad poštuje.
"Pogrebno" na dobitku, privatnici u gubitku

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane - u ovom slučaju svanulo je JKP „Pogrebno“ . Nova odluka o sahranjivanju i grobljima stupila je na snagu 8. aprila ove godine, a  pola godine kasnije situacija u pogrebnoj delatnosti u gradu bitno se izmenila – veći deo posla otišao je u ruke javnog preduzeća, dok privatnici mogu samo da prodaju opremu i vrše prevoz do groblja. Pogrebno sada upravlja sa 19 grobalja umesto sa deset, a uvećalo je i profit, koji će se prema rečima direktorke ovog javnog preduzeća videti upravo u ulaganju u groblja.

„Za šest meseci ovo preduzeće je ostvarilo dobit u iznosu od 7 miliona 800 hiljada dinara, što je direktno posledica primene Zakona, odnosno novousvojene Odluke o sahranjivanju i grobljima. To su, u stvari, pravi finansijski pokazatelji i rezultati za koja je sredstva godinama unazad javno preduzeće, odnosno gradsko preduzeće, bilo zakinuto,“ napominje Vesna Prćić, direktorka JKP „Pogrebno“.

S druge strane, smrklo se privatnim pogrebnicima. Vlasnik najvećeg i najpoznatijeg - „Funera“ Jožef Miškolci, kaže da rade i dalje, iako se posao osetno umanjio. Najveći problem, napominje Miškolci, jeste što im je Odlukom uskraćeno da rade ceremonijal, čime je stvoren monopol u ovoj oblasti u korist javnog preduzeća.

„Građani su uskraćeni, oni ne mogu za svoje pare da biraju ko će im raditi ceremonijal. Zakonski to je bez utemeljenja, jer sam ceremonijal ja izmislio, ne postoji ni u jednom zakonu zabrana da se to ne može raditi, tako je samo u Subotici,“ kaže je Jožef Miškolci.

Situacija kod ostalih, manjih pogrebnika, veoma je loša.

Vlasnici drugih privatnih preduzeća su nam u telefonskom razgovoru rekli da su dovedeni su na rub isplativosti poslovanja i tvrde da im „Pogrebno“ uzima posao. Na primer, jedan privatnik je bio prinuđen da otpusti dva radnika, a sa 15,16 sahrana mesečno, spali su na pet do šest.

Kada je donošena nova Odluka, privatnici su tvrdili da će opasti i kvalitet sahrana u Subotici, ne samo njihov posao.  Dok u „Pogrebnom“ kažu da se sve odvija primereno, privatnici tvrde da je kvalitet već opao i da će biti sve gore, a najveću štetu pretrpeće sami građani.

„Kada bih ja bila običan građanin i posmatrala neke izjave mojih cenjenih kolega pogrebnika, ja bih se jako zabrinula. Ali da sam građanin koji je jednom prošao proceduru, formalno, ne faktički zbog nastupanja smrtnog slučaja, onda bi u stvari videli da se radi o velikoj mahinaciji, zapravo o jednom insinuiranju haosa, koga nema,“ stava je Vesna Prćić, dok je Jožef Miškolci drugačijeg mišljenja: „To što sad tvrde da je sve u redu, ja tvrdim da nije. Jedna stvar je jasna – ceremonijalci se obučavaju i to jedan zanat, to treba znati. Oni su sad zaposlili amaterske ceremonijalce i normalno je da oni ne mogu da pruže kvalitet.“

Podsećamo da je nova Odluka doneta zbog toga što je pojedine odredbe stare, Ustavni sud proglasio neustavnim. Ocenu ustavnosti gradske Odluke iz 1998. godine tražilo je samo javno preduzeće, budući da Grad čak četiri godine nije uskladio Odluku sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Privatnici se od tada bore da im se povrati usluga ceremonijala, a od kada ni  peticija koju je potpisalo preko 15.000 građana nije urodila plodom, najavljuju da će tražiti referendum o ovom pitanju.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 14820
Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

vesna prćić

sahrana

funero

sahranjivanje

jožef miškolci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.