Komentara: 158
Pregleda: 17044

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

20.09.2014. u 10:24h
Izvor: Subotica.com
Vrlo pozitivna i vesela atmosfera juče tokom poslepodneva i večeri na Gradskom trgu teško je mogla da ostavi ravnodušnim sve one koji su prolazili, ali i zadržavali se pored glavne bine. Zvuci zavičajnih pesama iz više regiona Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore čuli su se praktično od 17 časova pa sve skoro do ponoći.
Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

"Zavičajni dani 2014" je još jedna kulturna manifestacija kojoj organizatori žele da dodaju epitet tradicionalne.

Tokom dva dana (petak i subota) na Gradskom trgu nastupiće pesnici, izvorne pevačke grupe i desetak kulturno umetničkih društava iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, Banije, Korduna, iz Like, Dalmacije, Slavonije, Republike Srpske i Crne Gore.

Manifestaciju "Zavičajni dani 2014" svečano je otvorio juče Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, a zatim su an scenu izažle folklorne grupe sa repertoarom izvornih pesama, da bi se dan završio sa narodnim veseljem u kojem je učestvovao solidno velik broj građana, pretežno onih koji su došli sa namerom, ali i onih koje su privukle pozitivne vibracije sa Gradskog trga.

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Centralna manifestacija Zavičajnih dana je danas (subota). Program počinje defileom u kojem će učestvovati kulturno-umetnička društva koja će krenuti od Harambašićeve ulice. prema ulici Matka Vukovića, preko Otvorenog univerziteta pa sve do Pravoslavne crkve Vaznesenja gospodnjeg gde će se kratko zadržati.

Oko 17,15 časova defile KUD-ova će nastaviti do Gradskog trga kolonom od Zmaj Jovine ulice, Matije Korivina preko Korzoa i zatim prema Gradskoj kući. Početak programa predviđen je za 18 časova.

Prvo kulturno umetničko društvo koje će nastupiti u okviru zabavnog programa biće KUD "Vuk Karadžić" iz Bačke Topole, a zatim ostala društva iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, Banije, Korduna, iz Like, Dalmacije, Slavonije, Republike Srpske i Crne Gore.

U drugom delu programa u okviru narodnog veselja koje počinje u subotu od 21 čas, na scenu će izaći poznati izvođač krajiških pesama Bora Drljača.

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga smatra da mladi treba da znaju svoje korene i da neguju tradiciju svojih predaka, a ova manifestacija je odlična prilika za tako nešto.

"Vrlo sam ponosan i privilegovan što sam pozvan na svečano otvaranje prve manifestacije Zavičajnih dana. Smatram da je ovo jako dobra ideja zato što nas sve okuplja i mislim da trenutno naša država prolazi kroz jedan period kada treba da izgradi karakternost u komplikovanim međunarodnim odnosima. Vrlo je važno u ovakvom vremenu da znamo šta nam je koren i identitet. Smatram da samo zajedno možemo biti bolji, bez obzira ko je koje vere ili nacionalnosti. Ove pesme i običajinastali su uvek u turbulentnim vremenima i glavna je poruka upravo mladima da ne izgube orjentir odakle potiču i mislim da je to najvrednije u ovoj manifestaciji." - izjavio je Vučković

Saša Graovac, predsednik Upravnog odbora Saveza srpskih udruženja označio je manifestaciju kao odličnu priliku da se neguje tradicija i kulturno nasleđe više zavičaja sa područja bivše Jugoslavije.

- "Posle šestomesečnih priprema za održavanje ove manifestacije došao je dan kad će na centralni gradski trg izaći izvorni pesnici i pevačkih grupa. Naš cilj je da se ovom manifestacijom predstave  izvorne stare pesme i predstave pesnici iz krajeva iz koji neki od građana u Subotici potiču, a to su pre svega Banija, LIka, Kordun, Hercegovina, Crna Gora, ali i Vojvodine - kraja u kojem danas živimo. Zavičajni dani treba da predstave Subotici jedno bogatstvo kulture, izvorne tradicije i običaja naroda koji žive danas na ovom prostoru jer smatramo da samo kada se bolje međusobno poznajemo možemo dalje da razvijamo toleranciju i međusobno razumevanje. Za petak je predviđen centralni deo manifestacije kada je predviđen nastup kulturno-umetničkih društava sa pomenutih zavičajnih područja  i očekujemo da će to biti kruna čitav manifestacije. Za kraj večeri planiran je nastup Bore Drljače, pevača izvorne krajiške muzike i mislimio da ova manifestacija samo treba da upotpuni kulturu i tradiciju i ukupnu ponudu manifestacija koju grad Subotica danas promoviše." - izjavio je Graovac

Počelo obeležavanje Zavičajnih dana uz kulturni program i narodno veselje

Veliku zaslugu za održavanje manifestacije organizatori pripisuju velikom broju volontera koji su se svim srcem odazvali i pomogli, kao i lokalnoj samoupravi bez čije podrške ova manifestacija ne bi mogla da se realizuje.

- "Očekujemo da ovo bude prva u nizu manifestacija obeležavanja Zavičajnih dana i koristim priliku da pozovem sve sugrađane da nam se pridruže. Slogan manifestacije je "Samo složno" jer smatramo da samo zajedno možemo da napredujemo" - izjavio je Graovac

Savez srpskih udruženja je mlado apolitično i neprofitno udruženje koje postoji nešto manje od godinu dana, okosnicu društva za sada čine četiri društva, odnosno oko 500 ljudi koji su aktivno uključeni u rad društva, a to je pre svega promocija i širenje kulture i tradicije.

- "Mislim da smo ovom manifestacijom Subotici dali jedno veliko bogatstvo jer Subotica je danas grad zavičaja, danas će mnogi naši sugrađani moći da se sete svog porekla, mesta iz kojeg potiču i možda sećajući se svoje mladosti i svog kraja u sebi izgrade novu ljubav, jedan novi osećaj pripadnosti, jer samo spoznajući samog sebe možemo bolje da razumemo druge." - zaključio je Graovac

Izvor: Subotica.com

Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje)

Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje) Zavičajni dani (drugi dan - nastup kulturno-umetničkih društava, zatvaranje festivala i narodno veselje)
Pogledaj ostale fotografije

Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje)

Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje) Zavičajni dani (prvi dan - muzički program i narodno veselje)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 158
Pregleda: 17044

Povezane vesti

Povezane teme

gradski trg

dragi vučković

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.