Komentara: 24
Pregleda: 8712

Počeli radovi na restauraciji i vraćanju spomenika Svetom trojstvu

17.12.2014. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Počeli su radovi na vraćanju spomenika “Svetom trojstvu” na originalnu lokaciju.
Počeli radovi na restauraciji i vraćanju spomenika Svetom trojstvu

Najstariji javni spomenik u Subotici, prvo će biti restauriran, a prema ranijim najavama, biće vraćen na originalnu lokaciju, na nekadašnji pijačni trg kod sadašnje plave fontane, na dvestotu godišnjicu otkrivanja, na Dan svetog Ištvana, 20. avgusta naredne godine.

Sredstva za restauraciju obezbeđuju se iz donatorskih sredstava, a za premeštanje Spomenika sredstva se obezbeđuju delom u budžetu Grada Subotice, a delom iz donatorskih sredstava.

Restauracija i vraćanje spomenika na prvobitnu lokaciju inicijativa je Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koju je prihvatila Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika. Skulptura Sveto Trojstvo postavljena je 20. avgusta 1815. godine na tadašnjem glavnom pijačnom trgu, a postavili su je građani u znak zahvalnosti.

Delo je somborskog majstora Karla Salcera. Godine 1964. spomenik je premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, gde se nalazio sve do danas. 

Počeli radovi na restauraciji i vraćanju spomenika Svetom trojstvu

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 8712

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik svetog trojstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.