Komentara: 16
Pregleda: 5574

Počela grejna sezona - računi opet na dva dela

14.10.2015. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Radijatori u 10.400 domaćinstava u našem gradu koja su priključena na daljinski sistem grejanja ovih dana su topli, a u JKP „Subotička toplana“ kažu da je sezona počela dobro, bez velikih problema i sa malim brojem reklamacija.
Počela grejna sezona - računi opet na dva dela

- Grejna sezona je zvanično počela u nedelju, imali smo hladne, potom i tople probe, a kako je u večernjim satima bila temperatura niža od 12 stepeni, stekli su se uslovi da grejanje počne – kaže Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“ - Za sada se odvija nesmetano, bez velikih problema, normalno je da ne mogu svi stanovi da budu odmah topli jer je u pitanju tri miliona kubika tople vode i treba nekoliko dana da ona dođe do svih korisnika.

Dok su prošle godine računi građana bili jednotarifni, ove sezone grejanje će se ponovo plaćati iz dva dela - fiksnog i varijabilnog.

- Vlada Srbije donela je odluku o dvotarifnom sistemu naplate, koji se sastoji od fiksnog i varijabilnog dela, tako da ćemoo podneti zahtev Skupštini grada koja treba da odobri – dodaje direktor. - Prošle sezone smo imali jednotarifni sistem, a grejanje u Subotici je sigurno bilo među najjeftinijim u Srbiji. Računi su bili veliki za pojedine stanove, jer ima starijih zgrada koje troše i dva, tri puta više energije nego što je potrebno.

Skupštini grada, posle dve godine, biće podnet i zahtev za korekciju cena, te će tražiti da varijabilni deo biti nešto više od šest dinara po kilovat času, a fiksni oko 30 dinara po kvadratnom metru.

- Videćemo da li će nam zahtev biti odobren, ali mi za njega imamo ekonomsko opravdanje. Od poslednje korekcije cena gasa je skočila za 50 odsto, ona se jeste smanjivala poslednjih meseci, ali i dalje ostaje razlika u odnosu na formiranu cenu – objašnjava Ahmetović i dodaje sa su protekle sezone ostvarili najveći stepen korisnosti i u proizvodnji i u distribuciji. - I pored povećanja cena nećemo biti skuplji od drugih gradova u Srbiji, ali napominjem, da nas ne dotira grad, nego se sve realizuje sredstvima građana koji su u sistemu grejanja.

Tendencija isključenja sa sistema grejanja ove godine je zaustavljena, od 100 zahteva urađeno je 40 elaborata i realizovano 35 isključenja, znatno manje nego ranije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 5574

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

skuplje grejanje

cene grejanja

poskupljenje grejanja

gradska toplana

računi za grejanje

daljinsko grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.