Komentara: 29
Pregleda: 5579

Počela grejna sezona, postoji potreba za povećanjem - kažu u Toplani

12.10.2015. u 10:36h
Izvor: RTV City
Posle hladnih i toplih proba za vikend Subotička toplana od danas počela je grejnu sezonu za sve potrošače koji se nalaze u njihovoj mreži. Direktor JKP „Subotička toplana“ najavio da će do promene cene grejanja ipak morati doći, navodeći da od samih korisnika zavisi koliko se toplotne energije utrošiti, odnosno koliko će uvećanje biti.
Počela grejna sezona, postoji potreba za povećanjem - kažu u Toplani

Novina ove godine će biti povratak na dvotarifni način obračuna utoška toplotne energije, odnosno računi za grejanje ponovo će imati odvojeno iskazane varijabilne i fiksne troškove. Kako najavljuju iz ovog preduzeća povratak na stari sistem obračuna, koji je propisala nova uredba Vlade o određivanju cena grejanja, doneće i neminovno povećanje računa.

- "Za sve one građane koji se greju na daljinski sistem dobra vest  je da su radijatori do danas topli, ali i jedna loša vest – do promene cene grejanja mora doći" - rekao je direktor JKP „Subotička toplana“ Dervo Ahmetović, a kao razlog naveo da cena nije menjana dve godine. Ahmetović kaže da značajnijeg povećanja računa neće biti za sve one građane koji se ponašaju racionalno.

- „Fiksni deo će biti oko 30 dinara po kvadratnom metru na godišnjem nivou, a varijabilni malo iznad 6 dinara po kilovat času. Neće biti nekog značajnijeg povećanja cene, jer će Subotička toplana i dalje biti jedna od jeftinijih u Srbiji. U principu, cena će biti nešto veća, oko 15 odsto, ali to nikako ne znači da će računi biti za toliko 15 do 20 odsto veći. Sami građani svojim ponašanjem utiču na to koliko će potrošiti toplotne enrgije. Ukoliko se budemo racionalno ponašali, sigurno je da nam računi neće biti veći“ rekao je Ahmetović.

Nova uredba Vlade Srbije doneta je sa ciljem da smanji razlike između cena grejanja u različitim mestima Srbije, propisujući jedinstvenu metodologiju pri obračunu potrošene toplotne energije.  I dok će pojedinim gradovima i opštinama ova uredba doneti jeftiniju cenu grejanja, u većini će ipak povećati račune potrošača, a sva je prilika da će Subotica biti jedan od tih gradova.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5579

Povezana vest

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

skuplje grejanje

cene grejanja

poskupljenje grejanja

gradska toplana

računi za grejanje

daljinsko grejanje

dervo ahmetović

povećanje cena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.