Komentara: 14
Pregleda: 3873

Pitanje groblja još uvek nije aktuelno

28.11.2014. u 01:31h
Izvor: Magyar Szó
Lokalnoj samoupravi je ponuđeno da otkupi nekadašnji rekreacioni centar As&Trade u čijem se komšiluku nalazi groblje na Bajskom putu. Teritorija bi na prvi pogled bila idealna za proširenje groblja, na kome decenijama postoji problem nedostatka grobnih mesta. Građani Malog Bajmoka i mesna zajednica se, s druge strane, protive ovoj ideji. Ubeđeni su da bi to narušilo izgled naselja, u kojem je već sad, zbog buvlje pijace, veoma otežan saobraćaj, a misle da bi se stanje pogoršalo ukoliko bi se i samo groblje proširilo.
Pitanje groblja još uvek nije aktuelno

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice ne razume strah rukovodstva mesne zajednice i misli da bi o ovome trebalo razgovarati ukoliko bi ova odluka bila pred usvajanjem.

„Nismo još uvek stigli do toga. Nije mi jasno zbog čega bi građanima smetalo ukoliko bi se groblje zaista proširilo, naročito ako znamo da je svega nekoliko stotina metara dalje već postojeće groblje. Što se tiče kupovine zemljišta, ne postoje uslovi da o tome počnemo pregovore. JKP „Pogrebno“ se obratilo lokalnoj samoupravi sa predlogom da bi se na ovoj lokaciji moglo proširiti groblje i da bi se taj predlog trebao razmotriti, pošto vlasnik želi da proda nekretninu", rekao je Maglai.

"Grad već tri decenije tapka u mestu po tom pitanju i nigde još nismo stigli; nema dovoljno prostora za sahranjivanje i taj se problem mora rešiti u bliskoj budućnosti. Pogledali smo lokaciju i na prvi pogled se činilo da odgovara kriterijumima. Tražio sam da se napravi geomehanička analiza, čekam elaborat od JKP-a iz kog bi se videlo za koliko vremena bi se vratila uložena investicija gradu. Ako sve to bude gotovo, sešćemo sa koalicionim partnerima i sa mesnom zajednicom da se dogovorimo o detaljima. Do tada nema smisla razgovarati o svemu tome“, kaže gradonačelnik.

Na pitanje da li, ukoliko za to budu postojali uslovi, postoji realna šansa da grad otkupi tih devet hektara sledeće godine, Maglai je odgovorio da se ne radi o suviše velikoj sumi, a ista bi se mogla isplatiti i u ratama. Ali prvo treba videti da li zemljište odgovara zahtevima za groblje i da li bi ta investicija bila uopšte isplativa za grad.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3873

Povezane vesti

Povezane teme

centralno groblje

groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.