Komentara: 5
Pregleda: 4673

Palićko jezero u Mreži evropskih jezera “nEUlakes”

13.05.2014. u 17:43h
Izvor: Kabinet gradonačelnika
Saopštenje Kabineta gradonačelnika vezano za učešće na prvoj zajedničkoj konferenciji Mreže evropskih jezera (nEUlakes) prenosimo u celosti
Palićko jezero u Mreži evropskih jezera “nEUlakes”

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Erika Kudlik su, na osnovu preporuke gradonačelnika Bleda Janeza Fajfara, na poziv gradonačelnika Isea Rikarda Venkijarutija učestvovali na prvoj zajedničkoj konferenciji Mreže evropskih jezera (nEUlakes) koja je održana 10. maja 2014. godine u Iseu (Italija).

Konferencija je uvrštena u program festivala jezera Iseo kao jedna od aktivnosti inicijalnog projekta nEUlakes odobrenog u okviru programa Evropske komisije “Europe for citizens”. Učesnici su potpisali pismo o namerama u budućoj saradnji. Broj potpisnika je zajedno sa Suboticom dvanaest. Članice mreže su postale lokalne samouprave: Ascona, Switzerland; Bled, Slovenia; Carrich on Shannon, Ireland; Coniston, United Kingdom; Hamar, Norway; Iseo, Italy; Keszthely, Hungary; Tamsweg, Austria; Manzanares El Real, Spain; Ohrid, Macedonia; St. Gilgen, Austria i Subotica. Mreža je otvorena ka priključivanju daljih članova na predlog postojećeg članstva.

Cilj osnivanja mreže je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi. Uloga mreže je pronalaženje različitih načina i mogućnosti zajedničkog razvoja u oblastima zaštite životne sredine, ekonomije, kulture i socijale, ali i pružanje prostora i okvira za saradnju zainteresovanih subjekata na teritorijama navedenih gradova.

Gradonačelnici su jednoglasno prihvatili osnovna načela mreže, da se neće ubirati članarina, da će se saradnja u prvoj fazi odnositi na definisanje i razradu projektnih ideja i na formiranje potencijalnih partnerstava u okviru nEUlakes, radi što veće spremnosti na podnošenje zahteva prema fondovima Evropske unije u programskom periodu 2014-2020 i druge donacije.

Na konferenciji su prezentovani i očekivani raspisi u narednom periodu nakon čega su gradonačelnici kroz diskusiju sagledali osnovne projektne ideje, moguća partnerstva i potencijalne vodeće aplikante (podnosioce zahteva za finansiranje). Saradnja će se nastaviti detaljnom razradom navedenih tema.

Izvor: Kabinet gradonačelnika
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4673

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.