Komentara: 2
Pregleda: 8034

Palić: obala se doteruje, jezero propada

31.03.2011. u 16:45h
Izvor: Blic
Palić: obala se doteruje, jezero propada

U turističku zonu oko Palićkog jezera u proteklih 18 meseci uloženo je više novca nego za poslednje dve decenije, pa je taj deo bisera vojvođanskog turizma dobio novi sjaj. Ipak, voda u jezeru je i dalje daleko od ispravne. Negativnih komentara ima i kod meštana koji žive van turističke zone i koji tvrde da se obala razvija dok oni i dalje nemaju vodovod

Najznačajnija investicija je izgradnja kanalizacione mreže u turističkom kompleksu, što je posao vredan 30 miliona dinara i sa još 10 miliona obuhvatićemo i vikend-naselje – rekao je „Blicu“ gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Najveće promene pretrpeo je Veliki park, koji je i najlepši i najinteresantniji deo kompleksa. U toku je rekonstrukcija Ženskog štranda, u koju će u dve faze biti uloženo 60 miliona dinara, a 15 miliona manje izdvojeno je za završetak radova na Velikoj terasi, koja će biti centar kongresnih i kulturnih dešavanja celog regiona.

- U popločavanje šetališta u Velikom parku, rasvetu i urbani mobilijar uložili smo 54 miliona dinara, kao i još 10 miliona u novi parking. U toku je i izmeštanje meteorološke stanice kako bi se kompletirale parcele za buduću banju Palić i akvapark na prostoru između Muškog štranda i hotela „Prezident“. Planiramo ubacivanje i pet aeratora i muzičke fontane u jezero, što će osim vizuelnog ostaviti pozitivan efekat i na ispravnost vode - kaže Vučinić.

On dodaje da će se nastaviti i upumpavanje sveže vode iz Tise, a kao najznačajniji pomak prema poboljšanju kvaliteta vode u jezeru navodi završetak linije za prečišćavanje otpadnih voda na velikom gradskog prečistaču.

- Analize vode u poslednjih godinu dana pokazuju sve bolje rezultate i već sada možemo reći da je prisustvo štetnih materija daleko ispod dozvoljenih vrednosti. Kreiramo pozitivan ambijent u turističkom delu i rešavanjem problema „Tapšinog“ kanala. Kada se to završi, rešićemo problem podzemnih voda u severozapadnom delu kompleksa - naglasio je gradonačelnik.

Blic u daljem tekstu navodi da stanovnici naselja Palić, prema sopstvenim tvrdnjama, za sada nemaju skoro nikakve koristi od ulaganja u turizam. Minule godine nije uložen nijedan dinar u infrastrukturno opremanje stambenog dela Palića, iako veći deo naselja nema vodovodno-kanalizacionu mrežu.

Dragan Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 8034
Povezane teme

Saša Vučinić

jezero palić

palićko jezero

ženski štrand palić

ulaganje u palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.