Komentara: 18
Pregleda: 6244

Palić: Nema napretka bez čistog jezera i objedinjene ponude

26.08.2012. u 11:52h
Izvor: SuMedija
U godini velikih jubileja, Palić ne beleži rast posećenosti, a trenutna situacija ne ohrabruje hotelijere i ugostitelje niti ukazuje na mogućnost skorijeg poboljšanja u turističkoj ponudi. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj noćenja na Paliću u toku juna je manji za 12,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Palić: Nema napretka bez čistog jezera i objedinjene ponude

Veliki potencijal omiljenog subotičkog izletišta nije iskorišćen, a kao glavni uzrok ugostitelji navode nedovoljno čisto jezero, odnosno nedostatak akva-parka, bez kojih turistička ponuda nije zaokružena. U Turističkoj organizaciji grada Subotice se slažu da bi čisto jezero omogućilo stvaranje novih sadržaja, ali da dok se to i ne dogodi ne treba sedeti skrštenih ruku. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Grada Subotica, Ivana Jovčić, dodala je, da je, uprkos nezadovoljavajućim rezultatima koje je ostvario Palić početkom sezone, grad Subotica zabeležio rast posećenosti od 10,8 posto.

Podatak koji posebno iznenađuje je da nijedna turistička agencija u Subotici ne nudi aranžman koji obuhvata posetu i boravak na Paliću, što Ivana Jovčić ističe kao paradoks i problem koji bi mogao da se reši, ali za koji još uvek nema zainteresovanih agencija.

Jedan od glavnih turističkih sadržaja na Paliću je i ZOO vrt. Najviše imaju domaćih gostiju, a od stranih prednjače gosti iz južne Mađarske. Stalnim rekonstrukcijama objekata i internacionalnom saradnjom, ZOO vrt osvežava svoju ponudu, ali posećenost je i dalje u proseku.

Mirjana Alapović, iz uprave ZOO vrta, kaže da se godišnje proda oko 160 hiljada ulaznica, što i nije loš rezultat, ali da svakako nije i maksimum koji bi ZOO vrt mogao da ostvari. Na pitanje šta bi doprinelo povećanju posećenosti, ne samo ZOO vrta već i Palića uopšte, odgovorila je da je to čistije jezero.

Ove godine Mala gostiona proslavlja dva velika jubileja, 160 godina postojanja i 140 hiljaditog gosta, na tradicionalnom nedeljnom ručku, koji se očekuje tokom septembra. Uprkos dugoj tradiciji i odličnoj lokaciji na samoj obali jezera, posećenost je i ove godine slaba. Generalni menadžer Male gostione, Dalibor Sekulićkaže da je nezadovoljavajuća posećenost kompleksan problem, s obzirom na teško stanje u svim segmentima privrede, ne samo u turizmu, i da je njegovo rešavanje moguće samo zajednički, boljom saradnjom institucija i ugostitelja. On ističe da je jedna od šansi za dalji razvoj turističke ponude kongresni turizam. „Ambijent Palića je idealan za opuštanje, ali i za poslovno usavršavanje.”- dodao je Sekulić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 6244
Povezane teme

jezero palić

zdravstveni i kulturni turizam

banjski turizam

turizam palić

izmuljavanje jezera Palić

turizam na paliću

turistička ponuda palića

čišćenje jezera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.