Komentara: 0
Pregleda: 4298

Ove godine 5 novootkrivenih HIV pozitivnih

24.11.2015. u 15:58h
Izvor: RTV Yueco
U toku ove godine registrovano je 5 novootkrivenih slučajeva osoba inficiranih virusom HIV-a, rečeno je povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis.
Ove godine 5 novootkrivenih HIV pozitivnih

U okviru obeležavanja, pod sloganom „Testiraj! Leči! Spreči!“, na nekoliko lokacija u Subotici i Bačkoj Topoli, biće omogućeno dobrovoljno i poverljivo testiranje. U fokusu aktivnosti sa ciljem prevencije, koje zajednički ove godine organizuju  ZZJZ, Dom zdravlja i Udruženje „Stav+“, je studentska populacija.

I pored uloženih napora na polju prevencije HIV-a, te smanjivanja stigme i diskriminacije osoba, koje žive sa HIV-om diskriminacija i dalje postoji. Istraživanje koje je sprovedeno i u našem gradu pokazuje da su osobe koje žive sa HIV infekcijom diskriminisane od strane zdravstvenih radnika, ali i od članova  porodice.

Ove godine 5 novootkrivenih HIV pozitivnih

Takođe, broj novoinficiranih u stalnom je porastu, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Od 127 testiranih u ZZJZ ove godine, registrovano je 5 novootkrivenih HIV pozitivnih slučajeva. I dalje najčešći put prenosa infekcije je nezaštićen homoseksualni kontakt. Lekari ističu da je jedini način da se sazna HIV status, testiranje.

Dobovoljno poverljivo savetovanje i testiranje će u organizaciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i Udruženja „Stav +“ biti organizovano na nekoliko lokacija   do 1. decembra, kada će biti obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a. Udruženje „Stav+“ će održati i nekoliko predavanja osnovcima i srednjoškolcima. Za rad  Udruženja "Stav+" Grad Subotica je ove godine izdvojio 120 000 dinara.

Od početka epidemije na području Severnobačkog okruga registrovano je 58 HIV inficiranih. Od tog broja 21 osoba je obolela, dok je 12 umrlo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4298
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.