Komentara: 1
Pregleda: 4462

Otvorena izložba „Starost”

04.04.2013. u 13:06h
Izvor: SuMedija
U prepunoj Modernoj galeriji „Likovni susret” večeras je otvorena izložba savremene umetnosti „Starost”.
Otvorena izložba „Starost”

Projekat „Starost” urađen u koprodukciji Moderne Galerije „Likovni susret” i Udruženja „Perionica” iz Beograda sa temom starenja u savremenoj umetnosti u Srbiji, zamišljen je kao niz međusobno zavisnih sadržaja, koji podržavaju osnovnu ideju, dok istovremeno pružaju potpuni uvid u različite aspekte starenja.

Izložba se realizuje kao izložba slika dve umetnice mlađe generacije, Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić. Obe se na svojstven način bave starošću, ispitujući njene biološke, sociološke i moralne implikacije. Njihov opsežan rad biće predstavljen u mediju slike i audio zapisa. Otvarajući izložbu Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra je rekao da ga je izložba fascinirala i podsetila na knjigu Starac i more i starog ribara koji izgleda kao osobe na izložbi.

Otvorena izložba „Starost”

- Govoreći o starosti uvek možemo primenite te dve stvari koje su u knjizi date na najbolji način. Starost se može posmatrati kao stari brod sa poderanim jedrom zakrpljen džakom, a može i kao oči ribara koje su pune slobode i koje nikad nisu poražene.

Mi se trudimo da starost posmatramo na ovaj drugi način i da ljudima u trećem dobu omogućimo da im oči uvek budu pune slobode i da nikada ne budu poražene. Hvala ovoj izložbi što će omogućiti da razgovaramo o starim ljudima i svemu što se tiče njih, hvala svima koji su koji su učestvovali u organizovaciji i što ćemo moći da predstavimo šta mi radimo u Gerontološkom centru. Humanost i briga o starima ne treba da budu incident već pre svega tradicija kakva jeste u ovom gradu - rekao je Ivanišević.

Otvorena izložba „Starost”

U glavnom prostoru Salona Moderne galerije „Likovni susret“ izložene su slike velikog formata, izrađene u kombinovanoj tehnici. U dve manje prostorije salona Moderne galerije „Likovni susret“ postavljen je neslikarski deo izložbe. U jednoj prostoriji je postavljena audio-vizuelna instalacija Prizivanje sećanja, audio rad Oriđinali Jelene Bulajić, a u drugoj je projekcija filma Bajne vile, autora Marka Jeftića, nagrađenog Gran prijem na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Film prati aktivnosti seksteta osnovanog u okviru Gerontološkog centra na Bežaniji, na inicijativu osamdesetpetogodišnje Marije Meri Galevske.

Projekat „Starost” realizuju Gerontološki centar, Fondacija „Danilo Kiš”, Art bioskop „Lifka”, Hotel „Galleria” sa Udruženjem „Perionica” iz Beograda, Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović” iz Čačka i Kulturnim centrom Beograd. Izložba će u Subotici biti otvorena do 29. aprila.

Izvor: SuMedija
Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost" Izložba fotografija "Starost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 4462
Povezane teme

gerontološki centar subotica

izložba

likovni susret

starost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.