Komentara: 7
Pregleda: 5541
Foto

Otvorena izložba posvećena Savi Mrkalju

01.12.2015. u 12:44h
Izvor: Subotica.com
U Vestibilu Gradske kuće sinoć je otvorena izložba posvećena Savi Mrkalju (1783-1883), prvom reformatoru azbuke. Izložbu organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, a svi zainteresovani moći će da je pogledaju do kraja nedelje.
Otvorena izložba posvećena Savi Mrkalju

- Kao što smo ranije najavljivali, trudićemo se da svaki mesec organizujemo jedan kulturni događaj u našem gradu. Ovoga puta to je izložba posvećena Savi Mrkalju, rodom iz Krajine, koji je dao neizmeran doprinos razvoju srpskog pisma, a pri tom je rodom iz – istakao je Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja SBO. - Pozivamo sve građane, naročito đake, da posete izložbu i upoznaju se sa životom i delom jednog zaista velikog čoveka svoga doba.

Izložbu je svečano otvorio predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, podsećajući na sve ono što je autor kratkog, ali slobodno se može reći kapitalnog dela, „Salo debeloga jera libo azbukopotres“ učinio na reformi azbuke.

Otvorena izložba posvećena Savi Mrkalju

- Mrkalj je iz temelja uzdrmao dotadašnji pogled na srpski jezik i pismo. Mnogo pre Vuka primenio je pravila „piši kao što govoriš i jedno slovo jedan glas“, ali nažalost, nije imao Vukovu hrabrost da istraje u nameri da reformiše ćirilicu – podsetio je Maravić. - Želeo bih da se zahvalim svima koji su doprineli da ovako značajna postavka dođe u naš grad.

Izložba je u Suboticu stigla iz Pančeva zahvaljujući udruženju „Krajišnik“.

- Cilj je da posetioci pročitaju svako slovo i uvere se šta je sve Mrkalj uradio i ostavio svom narodu – objašnjava Mile Bosnić, idejni tvorac izložbe. - Želimo da ova postavka obiđe sve veće gradove, a uskoro ćemo podneti inicijativu SANU i Ministarstvu prosvete da se ispravi nepravda i da on dobije mesto koje zaslužuje.

Otvorena izložba posvećena Savi Mrkalju

Podsetimo, iako mnogi srpski filolozi izuzetno cene Savu Mrkalja i njegov doprinos našem jeziku, u školama se on jedva i pominje. Bio izuzetno obrazovan, poliglota (govorio je sedam jezika), doktor filozofije, matematičar, pesnik predromantizma. Imao je tu nesreću da se zameri tadašnjim crkvenim vlastima i mitropolitu Stratimiroviću, zbog čega je godinama proganjan.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju Otvaranje izložbe posvećene Savi Mrkalju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5541

Povezana vest

Povezane teme

božićna izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.