Komentara: 5
Pregleda: 6197

Otvorena fabrika Dunkermotoren u Subotici

29.04.2011. u 00:40h
Izvor: RTV Yueco
Otvorena fabrika Dunkermotoren u Subotici

Još jedan nemački investitor pokrenuo je proizvodnju u Subotici. Kompanija Dunkermotoren je kompletnu proizvodnju mikromotora za žaluzine preselila iz nemačkog grada Bondorfa u Suboticu, u pogon koji su svečano otvorili predstavnici firme iz Nemačke, grada Subotica i Vlade Srbije. Trenutno, u pogonu Dunkermotorena u Slobodnoj zoni u Malom Bajmoku na stotine mikromotora dnevno proizvodi 42 radnika, a čelnici ove kompanije već planiraju proširenje proizvodnje I povećanje broja zaposlenih.

Svečanim presecanjem vrpce, u Slobodnoj zoni Subotica otvoren je pogon Nemačke kompanije Dunkermotoren koja se bavi proizvodnjom specijalne pogonske tehnike. Investicija u Subotici predstavlja kompletno prebacivanje proizvodnje mikromotora za žaluzine iz Nemačke u Suboticu, a planirana visina investicije je više od milion evra. Kompletna proizvodnja ove kompanije namenjena je izvozu, a zaposlena su 42 radnika.

Trenutno se proizvodi na stotine motora, a već od sledeće nedelje kreće proširenje proizvodnje, dok se u Dunkermotorenu nadaju da će u narednih godinu dana duplirati broj radnika. Proizvodnja u Subotici pokrenuta je nakon svega sedam I po meseci od potpisivanja Memoranduma o saradnji sa predstavnicima grada Subotica.

Prilikom otvaranja pogona, ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić je izrazio zadovoljstvo što je Subotica, nakon što je, kako je rekao “nebrigom prethodnih vlasti” propustila investicioni ciklus 2003. godine - pribavljanjem zemljišta, njegovim opremanjem i efikasnošću lokalnih službi postala grad sa permanentim investucijama, privukavši oprezne investitore kao što su nemački privrednici.

Presecanju vrpce na otvaranju fabrike “Dunkermotoren” prisustvovala je i potpredsednica Vlade zadužena za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović. Nešto ranije, Kalanovićeva je obišla I radove na izgradnji fabrike autodelova “Norma grupa”, gde će se zahvaljujući programu Ministarstva ekonomije I regionalnog razvoja subvencionisati sa po 5.000 evra otvaranje ukupno oko 450 radnih mesta.

U Privrednoj zoni Mali Bajmok, u zonama B I C – pored Dunkermotorena, Simensa i Norma grupe, u toku je infrastrukturno opremanje zemljišta za nove potencijalne investitore čija se imena čuvaju u tajnosti sve do potpisivanja sporazuma o namerama.

Detaljnije informacije o privrednim zonama u Subotici, koje su na raspolaganju potencijalnim investitorima možete videti na sajtu JP Privredno tehnološki parkovi Subotice

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6197

Povezana vest

Povezane teme

Saša Vučinić

Oliver Dulić

Privredno tehnološki parkovi Subotica

PTP Subotica

fabrika Subotica

Dunkenmotoren Subotica

Verica Kalanović

Nikolas Gref

Dunkermotoren Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.