Komentara: 2
Pregleda: 4639

Otvoren šesti međunarodni Sajam privrede u Subotici

06.06.2012. u 18:08h
Izvor: SuMedija
Otvoren je šesti međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici, a do subote se na 56 štandova u hali sportova predstavlja 238 izlagača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Izraela, Italije i Slovenije, što je najveći broj zemalja do sada.
Otvoren šesti međunarodni Sajam privrede u Subotici

Otvaranju sajma, u čijem fokusu su opve godine poljoprivredna proizvodnja, prerada i distribucija hrane, prisustvovali su predstavnici privredne komore Srbije, ambasada Izraela, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore, kao i ambasadorskog tima Subotice pri Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj.

Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za privredu obezbeđuju najveći deo sredstava za održavanje sajma, a stručnu pomoć pružaju Regionalna privredna komora Subotica i preduzeće "V land".

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić naglasio je da je sajam mesto gde se subotička privreda može susresti sa privredom regiona. "Zbog toga ćemo mi i u narednom periodu nastojati da zadržimo takav koncept. Pokrajinski sekretarijat za privredu je ključni parter u finansiranju i organizaciji, a nadam se da ćemo zajedničkim snagama održati sajam i podizati njegov nivo" - rekao je Vučinić.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Subotičke pijace" Bela Bodrogi, koje je organizator sajma, očekuje da će ovogodišnji biti najuspešniji sajam do sada.

"Na osnovu ankete koju radimo svake godine među izlagačima izvlačimo zaključak da se iz godine u godinu povećava stepen saradnje i broj poslova koji su ugovoreni na našem sajmu. Na osnovu broja izlagača i tih rezultata očekujem da će ovogodišnji sajam biti najuspešniji do sada" - rekao je Bodrogi.

Sajam privrede

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je Vojvodina, posebno njena poljoprivreda i industrija i distribucija hrane kao dominantna privredna grana, u 2011. učestvovala u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom sa preko 38%, a da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 101,4 odsto.

"Taj suficit je u prvom kvartalu ove godine smanjen, što je posledica krize, a ja se nadam da će to biti iza nas i da će potencijali koje ovaj region ima doći do izražaja i da će imati uzlazni trend" - rekao je Bugarin.

Predsednik PKS je posebno naglasio značaj ovog sajma kroz činjenicu da je uvršten na mapu evropskih sajmova od značaja za ovaj region, te prisustvo zemalja Evropske unije sa kojima Srbija ima najveći obim spoljnotrgovinske razmene.

"Na ovakvim sajamskim manifestacijama dolazi do regionalnog povezivanja privrednika, učvršćivanja zajedničke i uspostavljanje nove saradnje i novih kontakata, kao i stvaranja mogućnosti nastpa na trećim tržištima" - rekao je Bugarin.

Sajam privrede

Sajam promoviše i ambasadorski tim Subotice formiran pri Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koji čine predstavnici Ambasade Izraela i Kompanije Tigar.

Kako je istakao zamenik šefa misije Ambasade Izraela Ejal Naor, Izrael je u poslednjih godinu dana kroz učešće u ambasadorskom timu povećen promovisanju investicionih potencijala Subotice.

"Ambasada Izraela posvetila je Subotici specijalno izdanje biltena "IZ I BIZ" koji dobijaju kompanije iz te zemlje, a u kojem su predstavljeni svi potencijali Subotice kao destinacije za investiranje" - rekao je Naor i dodao da će Izrael nastaviti da podržava privlačenje stranih investicija u Subotici.


Sajam će trajati od 06. do 09. juna, a sajamske kapije biće otvorene svakog dana od 10 do 19 časova.

Na ovogodišnjem šestom međunarodnom i regionalnom sajmu privrede u Subotici, koji se održava od 06. do 09. juna, na 56 štandova predstaviće se 238 izlagača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Izraela, Italije i Slovenije.

Hrvatska i Mađarska i ove godine imaju značajan broj učesnika na sajmu, a veliki broj privrednika nastupaće i preko Privrednih komora zemlje i regiona.

Iz Hrvatske na sajmu nastupa 30 preduzeća. Najveći broj izlagača, njih 17, nastupa u okviru štanda Hrvatske privredne komore, odnosno Virovitičko – podravske županije. Na posebnom štandu se predstavlja grad Osijek, kao i 12 preduzeća iz privredne zone ovog grada, uz predstavljanje turističke ponude.

Mađarska Vlada, preko ambasade u Beogradu, podržava nastup 36 firmi iz ove zemlje. Njih 16 se predstavlja na posebnim štandovima, a 20 na zajedničkom štandu republike Mađarske.

Prateći program sajma činiće 12 stručnih predavanja u press centru i na samim štandovima, zatim modne revije, niz degustacija i promocija prehrambenih proizvoda, među kojima je i Vojvođanski hleb.

Proglašenje najboljih na sajmu zakazano je za 09. jun u 14 časova, a svečano zatvaranje sajma je biće istog dana u 18 časova. Ulaz besplatan.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4639
Povezane teme

Saša Vučinić

bela bodrogi

sajam privrede

međunarodni sajam privrede

regionalni sajam privrede

sajam subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.