Komentara: 15
Pregleda: 9104

Ministar Selaković otvorio paviljon za smeštaj 48 zatvorenika na ekonomiji Okružnog zatvora

31.07.2014. u 15:35h
Izvor: Subotica.com
Nikola Selaković, ministar pravde i državne samouprave, Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i Biljana Pavlović, državna sekretarka u Ministarstvu pravde, obišli danas, u društvu Dušana Suvajca, upravnika Okružnog zatvora u Subotici, novizgrađeni objekat na zatvorskoj ekonomiji pored Palićkog jezera.
Ministar Selaković otvorio paviljon za smeštaj 48 zatvorenika na ekonomiji Okružnog zatvora

Zgrada ima kapacitet za prijem 48 osoba, u njoj su trenutno smeštena 34 lica osuđena na manje kazne ili oni koji su dobrim vladanjem ostvarili uslove da borave i rade u zatvorskoj ekonomiji.

Izgradnja paviljona na ekonomiji, koja se nalazi između dva jezera na kanalu koji spaja Palić i Ludaš, započeta je 2007. godine, od 2010. do 2013. godine  radovi su bili obustavljeni, a zahvaljujući aktivnostima Uprave za za izvršenje krivičnih sankcija i Okružnog zatvora za nepunih pet meseci ove godine zgrada je završena. 

- Izvršenjem kazne u zatvorskoj ekonomiji se rasterećuju kapaciteti zatvora u centru Subotice. Okružni zatvor ima ekonomiju za primer. Ostvaruje odlične prinose koji mogu biti uzor u celoj Srbiji. Ovde se o svemu void briga kao u sopstvenoj kući. Lica koja služe ovde kaznu mogu da izučavaju oblasti povrtarstva, ratarstva i stočarstvo – kaže Nikola Selaković.

Nikola Selakovic

Na pitanje o inicijativi za izmeštanje objekta zatvora koji je smešten u zgradu staru više od 130 godina u centru grada ministar Selaković je rekao da je veoma dug put od ideje do realizacije jer kada se pronađe nova lokacija neophodan je novac.

- Prvo treba sve zatvore koje imamo dovesti u red da budu dostojni boravka čoveka jer šta god da je osuđeno lice uradilo on je ljudsko biće i zaslužuje pristojne uslove boravka – kaže ministar Selaković.
Dušan Suvajac, upravnik Okružnog zatvora u Subotici, kaže da je od 2007. godine u izgradnju objekata uloženo 16,5 miliona dinara.

- Reper nam je 2013. godina za sve dalje rezultate. Zemlju koju smo dobili od lokalne samouprave na korišćenje bez naknade smo obradili. Prinos je bio veći od 7.500 kilograma kukuruza i 2.700 kilograma suncokreta što nas svrstava u red uspešnih gazdinstava. Proizvedeno je 20.000 kilograma krompira, 2.500 paprike i luka, 2.000 paradajza i više od 2.000 kilograma drugog povrća. U Okružnom zatvoru Subotica potrošeno je 15,5 tona svinjskog mesa i tona ovčijeg mesa. Za ribnjak treba uraditi analize zemljišta i vode i treba iskopati još jedan bunar koji vi snabdevao kanal svežom vodom – kaže Dušan Suvajac.

Izvor: Subotica.com
Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora Ministar Selaković u poseti ekonomiji Okružnog zatvora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 9104

Povezane vesti

Povezane teme

okružni zatvor

zatvorska ekonomija

nikola selaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.