Komentara: 0
Pregleda: 4257
Foto

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

22.09.2014. u 10:50h > 12:47
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je sinoć otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, a na početku su uručene nagrade za životno delo “Mali princ” Gezi Balogu i Timotiju Džonu Bajfordu u čije je ime priznanje primila Zorica Bajford.
Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Bajford je u periodu između odluke saveta festivala o dodeli nagrade i samog održavanja festivala preminuo, a na ceremoniji otvaranja prikazan je deo dokumentarnog filma o njemu i pročitano pismo koje je uputio organizatorima nakon što je proglašen dobitnikom.

Nagradu je preuzela njegova udovica, Zorica Bajford, koja je istakla da je Timoti bio veoma ponosan i srećan zbog nagrade.

“Prva knjiga koju sam ja dobila od Timotija bila je “Mali princ”, pa se tako nekako krugovi i zatvaraju u životu i evo, večeras primam u njegovo ime nagradu “Mali princ”. Sve ono što je on uradio u svom životu, gradacija je taj “Poletarac” i to je opet bila Vojvodina, i evo sad opet nagrada u Vojvodini” – rekla je, emotivno, Zorica Bajford.

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Geza Balog je istakao da, za njega, Subotica znači Kostolanji (poznati mađarski pesnik rodom iz Subotice) i naglasio da se Kostolanji jako razumeo u decu i lutkarstvo, dok je za festival rekao da “ima dva lica”, pošto po njemu predstavlja ozbiljan stručni forum i stecište starih i mesto upoznavanja novih prijatelja.

“Često sam video ovu skulpturu koja je takođe skulptura sa dva lica. Sa jedne strane je smešna, dečačka, a sa druge strane je ozbiljna, groteskna. Ova lepotica će biti u mojoj sobi i moći ću je podgledati uvek kada budem došao u nedoumicu naše profesije” – rekao je, između ostalog, Geza Balog.

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Direktor festivala Slobodan Marković izrazio je uverenje da će kao i prethodnih 20 puta, i ovaj 21. festival doneti mnogo radosti ne samo subotičkoj deci, već i deci širom Vojvodine, Beograda i juga Srbije.

“Imam razloga da se radujem jer su nam stigle predstave iz daleke Indije i Gruzije, to su nove dve zemlje (na festivalu), a dolaze nam predstave raznih profila – od lutkarskog teatra do teatra senki," rekao je Marković napominjući da će u okviru festivala biti i naučnog promišljanja i održana izložba o sto godina slovenačkog lutakrstva.

On je dodao da će trgovi i ulice “živeti” ovih dana u Subotici, pre svega uz podršku lokalne samouprave, pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je Međunarodni festival pozorišta za decu jedan od najznačajnijih festivala u Subotici, zbog njegove tradicije i zbog toga što je u grupi festivala koji “oplemenjuju grad” i daju mu karakter "festivalskog grada”.

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

“Bitno je da će se Subotica na nedelju dana pretvoriti ili transformisati u grad festivala, da će u centru pažnje biti najmlađi, naša deca, oni koji su nam najveće i najdragocenije bogatstvo” – rekao je Maglai.

On je posebno naglasio da festival drži nivo kvaliteta, kao i to da će on i ubuduće imati finansijsku podršku lokalna samouprave, pokrajine i republike. "Naša obaveza je da održimo ovaj festival na visokom nivou i da u ovih nedelju dana pružimo našoj deci lepe trenutke” – dodao je Maglai.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da festival koji ima predznak dečiji, prenosi poruku koja se nameće sama za sebe – poruku mladosti, lepote, bezbrižnosti i veselja.

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji hor „Zvončići“ iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Plesni klub „Alisa” iz Kotora, klovn Arsa sa Marsa i najmlađi autorski bend iz Subotice - Tajmbrejkers.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala, za koji je prijavljeno čak 230 predstava iz 44 zemlje, počinje sutra u Subotici na tri lokacije – sceni Jadran Narodnog pozorišta, pozorištu “Deže Kostolanji” i Dečjem pozorištu.

Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Predstave iz takmičarskog programa nadmeću se za neke od nagrada - Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku i druge. 

Otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Ðerđ Hernjak (Srbija).

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Festival će trajati do 26. septembra.

Važno obaveštenje: Direkcija Međunarodnog festivala pozozorišta za decu obaveštava javnost da zbog loših vremenskih uslova kompletan program TRGOVI I ULICE umesto na Trgu slobode biće održan u Narodnom pozorištu (scena Jadran) prema predviđenom rasporedu.

Izvor: RTV Yueco
Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4257

Povezane vesti

Povezane teme

Dejan Zvekić

Blažo Perović

jene maglai

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.