Komentara: 0
Pregleda: 4562

Otvaranje međunarodne izložbe "Priroda i secesija" večeras u Gradskom muzeju

14.05.2015. u 11:10h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Priroda i secesija" je rezultat petogodišnjeg projekta "Art Nouveau & Ecology", koji je sproveden u okviru Mreže gradova secesije i posetiocima otkriva kakvu je ulogu priroda imala u novoj umetnosti i u kojoj meri je umetnicima na prelazu iz 19. u 20. vek bila glavni izvor inspiracije. Izložba se otvara danas u 18 časova, a subotičkoj publici biće dostupna u naredna tri meseca.
Otvaranje međunarodne izložbe "Priroda i secesija" večeras u Gradskom muzeju

Subotica ima izuzetno arhitektonsko i umetničko nasleđe u stilu secesije. Pored najznačajnijih građevina kao što su Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata i kompleks objekata na Paliću, ima veliki broj drugih objekata, čiji značaj još uvek nije valorizovan na odgovarajući način.

Sa preko stotinu građevina u stilu secesije, koje se u najvećem broju nalaze u užem i širem centru grada, secesija predstavlja osnovno obeležje subotičke arhitekture i njenog identiteta. Iz ovih razloga Suboticu možemo slobodno nazvati gradom secesije.

Zahvaljujući svom bogatom arhitektonskom nasleđu Subotica je 2013. godine postala član međunarodne Mreže gradova secesije koja je tokom 2014. godine proglašena je Kulturnom rutom Saveta Evrope ukupno sa 18 gradova i dve regije iz Evrope i sveta.

Saradnja među gradovima i regijama u okviru Mreže gradova secesije rezultirala je nizom projekata koji su se odvijali od 1999. godine. U okviru petogodišnjeg projekta Secesija i ekologija (Art Nouveau & Ecology), zajedničkim radom predstavnika gradova, članova Mreže, kreirana je i putujuća međunarodna izložba Priroda i secesija.

Iako Subotica nije učestvovala u projektu, koji je započeo pre nego što je Subotica postala član, kroz angažman članova Neformalne grupe građana „Nasmeši se Subotici” i projektni menadžment Udruženja građana „authentic vojvodina”, uključila se u predstavljanje putujuće izložbe, čije će svečano otvaranje biti u Gradskom muzeju u Subotici danas u 18 časova.

Izložba će u subotičkom muzeju gostovati do 14. septembra 2015. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice.

U koordinaciji ovogodišnjeg projekta koji se završava sa trodnevnim programom Generalne skupštine svih predstavnika Mreže gradova secesije i međunarodnim seminarom zakazanim za septembar, učestvuju svi članovi Saveta za zaštitu kulturnog i nepokretnog nasleđa Grada Subotice.

Međunarodna izložba „Priroda i secesija” poziva zainteresovane da istraže “hram prirode” onako kako ga je slavio Šarl Bodler, svet koji je spojio simbole, naučna otkrića i uticaje iz dalekih zemalja. Naoružani oživljenim repertoarom, umetnici secesije preveli su individualnu percepciju lepote na lični jezik. Iako je njihova inspiracija bila čvrsto ukorenjena u praktičnim potrebama svakodnevnog života, svet koji su kreirali postao je imaginativni raj naseljen organskim, senzualnim figurama, utopijskim svetovima, snovima i misterijama...

Izložba posetiocima otkriva kakvu je ulogu priroda imala u novoj umetnosti i u kojoj meri je umetnicima na prelazu iz 19. u 20. vek bila glavni izvor inspiracije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4562

Povezano dešavanje

Povezane teme

gradski muzej

izložba

secesija

mreža gradova secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.