Komentara: 5
Pregleda: 16690

Otkriven spomenik alpinisti Drenu Mandiću

13.05.2011. u 15:06h
Izvor: RTV Yueco
Otkriven spomenik alpinisti Drenu Mandiću

U parku Dudova šuma juče je svečano otkriven spomenik subotičkom alpinisti Drenu Mandiću koji je poginuo prilikom pokušaja osvajanja vrha K2 2008 godine. Spomenik su svečano otvorili predstavnici pokrajinskih i lokalnih vlasti i Gizela Mandić, majka pokojnog sportiste.

U znak sećanja na jednog od najboljih subotičkih alpinista koji je tragično poginuo u ekspediciji dok je pokušavao da osvoji drugi najviši vrh na svetu K2 na planinskom vencu karakorum. Izrada spomenika koštala je 8000 evra.

Spomenik su svečano otkrili pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Modest Dulić, gradonačelnik Saša Vučinić i majka pokojnog Drena Mandića. Pre deset godina, kada je pokrajina započela saradnju sa alpinistima Vojvodine cilj je bio da se afirmiše ovaj sport.

Spomenik aplinisti Drenu Mandiću

Spomenik je mesto gde će porodica i prijatelji moći da dođu u prisete se prijatelja koga im je oduzela planina. Tradicija alpinista je da se telo poginulog ostavlja na planini koju je pokušao da osvoji.

Fotografije sa svečanog otkrivanja spomenika subotičkom alpinisti Drenu Mandiću

Dren Mandić rođen 1976. godine, a stradao je 01. avgusta 2008.godine oko 11 i 15 sati na 8150 metara visine, prilikom uspona na vrh K2. U ekspediciji su bili i Iso Planić, Dren, Predrag Zagorac i visinski nosač Husein. Dren je želeo da zameni mesto sa penjačem na mestu koji se zove Botlnek, grlić boce. Da bi izbegao gužvu, Dren je krenuo nadesno, ka Planiću, nameravajući da promeni bocu sa kiseonikom u tom trenutku je došlo do naglog pomeranja užeta, Dren je izgubio ravnotežu, pao je niz veoma strmu stenovito-ledeno-snežnu padinu sve do 8020 m. gde se telo zaustavilo. Zaposleni na Yueko televiziji napravili dokumentarni film o Drenu Mandiću.

Modest Dulić, Saša Vučinić, maja Drena Mandića - otkrivanje spomenika

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 16690
Povezane teme

Saša Vučinić

Dren Mandić

spomenik drenu mandiću

Modest Dulić

alpinisti vojvodine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.