Komentara: 10
Pregleda: 5183

Ostrogonac: "Primeran kolektiv ne čine samo sportski rezultati"

22.12.2015. u 11:22h
Izvor: Subotičke novine
Ostrogonac: "Primeran kolektiv ne čine samo sportski rezultati"

U razgovoru za „Subotičke novine“ od 18. decembra 2015. godine, a na temu izbora najboljeg kolektiva Subotice u akciji Sportista godine Subotice koju tradicionalno organizuju ove novine, Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport, omladinu i turizam ističe:

Saopštenje koje stiže iz ŽFK Spartak, koje potpisuje Uprava ovog kluba, jasno nam je svima, delo predsednika ŽFK Spartak Zorana Arsića. Gospodin Arsić je sigurno neko ko nema pravo da govori o političkim odnosima, jer se istim odnosima i sam bavi, kao i njegovi sinovi.

Pomenuto saopštenje nema nikakve veze sa dodelom nagrada u akciji Sportista godine, nego je samo jedan vid pritiska na lokalnu samoupravu. Naime, budžetski revizor je ustanovio da je ŽFK Spartak nenamenski trošio sredstva iz budžeta Grada, da je trošenje sredstava pravdano falsifikovanim izvodom iz banke. Budžetski revizor je naložio da se oko 3 miliona dinara budžetskih sredstava vrati nazad. To gospodin Arsić vrlo dobro zna, kao što zna da će se Ženskom fudbalskom klubu Spartak, ako se ne dokaže da je revizor pogrešio, obustaviti svako dalje isplaćivanje budžetskih sredstava. Moj stav je da takav klub, kakve god da rezultate beleži na terenu, ne može da bude primeren sportski kolektiv godine.

Takođe, gospodin Arsić je neko ko konstatno vrši pritiske više godina unazad. Neuspeli su bili njegovi pokušaji da postane predsednik Sportskog saveza Subotice, predsednik Skupštine Sportskog saveza Subotice, predsednik Gradskog fudbalskog saveza. Uprkos pritiscima, nije naišao na podršku sportskih klubova ni u jednom pokušaju. Verovatno, sećajući se šta je ostavio iza sebe u Opštinskom fudbalskom savezu u kojem je bio predsednik.

Što se samog izbora tiče, žiri nije birao najbolji tim, nego ceo sportski kolektiv. U stav drugih članova žirija ne želim da se mešam, u njemu nas je bilo devetoro, i oni koji su spomenuti imenom i prezimenom u saopštenju i oni koji nisu. Na kraju smo izašli sa zajedničkim zaključkom. Ne vidim zašto bismo donesene odluke menjali.

Smatram da su igračice ŽFK Spartak izuzetne sportistkinje koje postižu izuzetne uspehe. Uostalom, to je i ispraćeno u svim gestovima kada je u pitanju odnos Grada Subotice prema njima. ŽFK Spartak dobija 2,5 miliona dinara po redovnom programu finasiranja, a svake godine, osim ove, dobijao je i od pola miliona do milion dinara po posebnim programima. Treba reći da smo im, dok nije stigao izveštaj budžetskog revizora obezbeđivali prevoz na utakmice, pa čak i regulisali određene dugove. ŽFK Spartak koristi besplatno terene za igru, treninge, Grad plaća struju, vodu... Na kraju, ali ne manje važno, u Sportskom savezu Subotice je, kao trener zaposlen Bojan Arsić. Gospodin Arsić je poslednji ko bi mogao da govori o "burazerskim odnosima" jer sam podatak da je jedan Arsić predsednik Kluba, drugi trener, a treći sportski direktor sam govori o tome.

Takođe, koliko se u ovom izboru brinemo o ŽFK Spartak govori i podatak da je u proteklih pet godina ŽFK Spartak tri puta bio biran za najbolji sportski kolektiv, prošle, a i ove biran je na visoko drugo mesto. Žiri je u ovom momentu tako odlučio, gledajući, naravno, i odnose kvaliteta samih takmičenja, konkurencije, mlađih kategorija... i svega onoga što čini parametre jednog kolektiva. Siguran sam da niko od članova žirija nije instruisan, niti plaćen od strane drugih klubova sa liste da glasa protiv ŽFK Spartak.

Plasman u akciji Sportista godine nije merilo za dobijanje budžetskih sredstava za narednu godinu. Ali, sama akcija Sportista godine u kojoj se promoviše tridesetak nagrađenih sportista i više klubova, pa i oni koji su bili u konkurenciji a ovoga puta nisu dobili nagradu, je upravo način da se zajedno borimo za veći sportski budžet, da pokažemo Gradu uspeh sportista. Ova akcija je vetar u leđa kojim možemo da utičemo na budžet, da se izdvajanja za sport povećaju, jer sport dugi niz godina ne zauzima pravo mesto u našem društvu. Ovakve akcije su prilika da se na njega više obrati pažnja.

Žao mi je što nismo imali mogućnosti da devojke iz Spartaka u ovoj godini ispratimo na još lepši način, ali je to isključivo zbog ponašanja i poslovanja ljudi iz Uprave, odnosno gospodina Arsića. Ako se ne opovrgnu zaključci revizora, jasno je da nećemo ni moći, jer nećemo imati mogućnost da im sredstva za narednu godinu dodelimo.

Poznavajući gospodina Arsića i njegov način rada, verovatno će uslediti nove reakcije, a zaista više ne bih da učestvujem u ovoj temi. Osoba koja je kadra da uzdiže samo svoj klub, ne poštujući drugačije mišljenje, niti tuđi rad i ime, pa ni ime svetskih i olimpijskih šampiona, ne zaslužuje da mu se pridaje bilo kakva pažnja.“

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 5183

Povezane vesti

Povezane teme

Subotičke novine

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

vjekoslav ostrogonac

zoran arsić

sportista godine

najbolji sportisti subotice

bojan arsić

izbor za najboljeg sportistu

boris arsić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.