Komentara: 14
Pregleda: 4832

Osnovan Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga

05.03.2014. u 09:02h
Uvažavajući potrebu negovanja kulture i tradicije srpskog naroda sa prostora Severnobačkog okruga, kao i očuvanja nacionalnog i duhovnog identiteta proistakla je potreba za formiranjem Saveza srpskih udruženja kao krovne organizacije koja bi okupljala srpska udruženja sa prostora Severnobačkog okruga uvažavajući njihove razlike i autonomno delovanje, stoji u saopštenju Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.
Osnovan Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga

Savez srpskih udruženja je osnovan na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Saveza održanoj 30. Decembra 2013. Godine usvajanjem Statuta.

Cilj Saveza srpskih udruženja je očuvanje kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru Severnobačkog okruga kroz organizovanje kulturno – prosvetnih manifestacija, književnih večeri, druženja, sportskih igara i drugih oblika kulturnih aktivnosti, kao i iznalaženje načina za ekonomsko osnaživanje i stvaranje boljih uslova života srpske nacionalne zajednice kroz saradnju sa lokalnim i republičkim institucijama.

Trenutno, Savez čine četiri udruženja i to: Zavičajno udruženje  „Banija“ Subotica, Udruženje izbeglih i prognanih lica iz Bajmoka, Udruženje  „Zavičaj“ Pačir i Srpski zavičajni klub  „Sloga“.

Savez srpskih udruženja je otvoren za prijem novih članova i saradnju sa srodnim udruženjima na prostoru Republike Srbije.

Savez srpskih udruženja pored negovanja tradicije i običaja srpskog naroda, ima za cilj negovanje dostignutih i podizanje na viši nivo dobrosusedskih odnosa sa pripadnicima drugih naroda koji žive na prostoru Severne bačke i otvoreni smo za uspostavljanje svih vidova saradnje.

Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 4832

Povezana vest

Povezane teme

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.